Αρχική Quiz Γιατί δεν βλέπουμε καθαρά μέσα στο νερό;

Γιατί δεν βλέπουμε καθαρά μέσα στο νερό;

1339698079SwimLessons2Όταν είμαστε μέσα στο νερό, τα βλέπουμε όλα πιο θολά. Γιατί τότε δε λειτουργεί εξίσου καλά η όρασή μας;

Το ανθρώπινο μάτι είναι προσαρμοσμένο για να βλέπει στον αέρα. Όταν το φως πέφτει στο μάτι, ο κερατοειδής χιτώνας ξεκινά την πρώτη φάση στη διαδικασία της εστίασης. Κατόπιν το φως διέρχεται μέσα από τον κρυσταλλοειδή φακό, ο οποίος ολοκληρώνει τη σύγκλιση των φωτεινών ακτίνων. Κάτω από το νερό, όμως, το φως διαθλάται διαφορετικά και ο κερατοειδής, που είναι προσαρμοσμένος να λειτουργεί στον αέρα, δεν είναι σε θέση να συμβάλει στην εστίασή του. Έτσι, επειδή η λειτουργία αυτή εκτελείται αποκλειστικά από το φακό, το φως δεν εστιάζεται σωστά, με αποτέλεσμα να βλέπουμε θολά.

Νέες έρευνες δείχνουν, ωστόσο, πως είναι εφικτή η εκπαίδευση του ματιού μας, ώστε να βλέπει καλύτερα μέσα στο νερό. Τα μέλη της φυλής Moken, που ζουν σαν νομάδες της θάλασσας στη νοτιοανατολική Ασία, βλέπουν αισθητά καλύτερα μέσα στο νερό σε σχέση με το μέσο όρο των ανθρώπων. Η διαφορά δεν είναι γενετική, όπως ίσως θα πίστευε κανείς, αλλά οφείλεται στην εξάσκηση. Οι Moken είναι γνωστοί για τις καταδυτικές τους ικανότητες. Επιδίδονται σε καταδύσεις καθημερινά από πολύ μικρή ηλικία, κι έτσι έχουν εξασκήσει τα μάτια τους να βλέπουν καλά σε αυτές τις συνθήκες. Η Σουηδέζα ερευνήτρια Anna Gislen υπολόγισε ότι τα παιδιά της φυλής Moken βλέπουν περίπου τρεις φορές καλύτερα μέσα στο νερό απ’ ό,τι τα παιδιά στη Σουηδία. Ωστόσο, ύστερα από εντατική εκπαίδευση ενός μήνα, η υποβρύχια όραση μιας ομάδας παιδιών από τη Σουηδία βελτιώθηκε σημαντικά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.