Γιατί είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε τα ταλέντα των παιδιών μας;

Όσοι από εσάς είχατε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το σεμινάριο του Infokids.gr «Πώς θα ανακαλύψω τα ταλέντα του παιδιού μου», με την κ. Εύη Ξυραφά, σύμβουλο προσωπικής ανάπτυξης, εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας και δημιουργός του Believe in You, είχατε και την ευκαιρία να μάθετε πολλά και σημαντικά για τον τρόπο που μεγαλώνετε τα παιδιά σας και μεριμνάτε για την ευτυχία τους. Για όλους τους υπόλοιπους, η κ. Ξυραφά έδωσε την παρακάτω συνέντευξη που είναι βέβαιο ότι θα απαντήσει σε πολλά σας ερωτήματα:

-Γιατί είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε τα ταλέντα των παιδιών μας;

«Γιατί τα ταλέντα είναι έμφυτα χαρίσματα με τα οποία μας προίκισε η φύση. Είναι κομμάτια του εαυτού μας, οπότε αν τα ανακαλύψουμε και αναπτύξουμε, θα ζούμε σε αρμονία με τον εαυτό μας. Επίσης, τα ταλέντα συνδέονται άρρηκτα με τα δυνατά μας σημεία, δηλαδή στα δυνατά μας σημεία, συχνά κρύβεται και ένα ταλέντο.

Είναι καλύτερο να χτίζουμε πάνω στα δυνατά σημεία από ότι στα αδύναμα, γιατί τότε αποκτάμε προβάδισμα στη ζωή. Εάν το παιδί χτίσει από νωρίς πάνω στα ταλέντα του, έχει τη δυνατότητα να φτάσει στο 100% των δυνατοτήτων του. Εάν στη συνέχεια επιλέξει επάγγελμα που αξιοποιεί τα ταλέντα του, θα κάνει κάτι που θα το αγαπάει, με εξάσκηση θα γίνει καλός/ή σε αυτό και πιθανότατα θα οδηγηθεί στην επιτυχία. Σαφέστατα όμως, το να ζούμε με βάση τα ταλέντα μας, μας δοηγεί στην ευτυχία».

-Τι ορίζουμε ως ταλέντο;

Ένας βασικός ορισμός που δίνω στα σεμινάρια είναι ότι «Ταλέντα αποκαλούνται όλες οι έμφυτες ικανότητες με τις οποίες κανείς γεννιέται και τις οποίες είχε την τύχη να εκδηλώσει στο περιβάλλον που μεγαλώνει και δραστηριοποιείται». Λίγο πιο απλά, ταλέντο είναι κάτι που το κάνουμε εύκολα, το κάνουμε καλά, χωρίς να το έχουμε διδαχθεί. Μας βγαίνει φυσικά. Το ταλέντο είναι μια κλίση που διαθέτουμε, που μας δίνει προβάδισμα στο συγκεκριμένο αντικείμενο για το ποίο μιλάμε.

-Έχει κάθε άνθρωπος κάποιο ταλέντο και σε ποια ηλικία γίνεται συνήθως εμφανές αυτό;

Όλοι οι άνθρωποι διαθέτουν ταλέντα, άλλοι εμφανή και άλλοι λιγότερο εμφανή. Τα ταλέντα είναι έμφυτα χαρίσματα, άρα θα εκδηλωθούν αργά ή γρήγορα, εάν διαμορφώσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για να βγουν στην επιφάνεια.

Η δυσκολία της αναγνώρισης των ταλέντων από μέρους μας, έγκειται στο γεγονός ότι διαθέτουμε μια πολύ στενή οπτική της έννοιας του ταλέντου. Οι  περισσότεροι όταν σκεφτόμαστε ταλέντο το μυαλό μας πάει στην τέχνη, τον αθλητισμό, τη μαθηματική ιδιοφυΐα ή και πιο πρόσφατα λόγω μόδας και τη μαγειρική. Αυτό είναι λάθος όμως. Στην πραγματικότητα το ταλέντο μπορεί να είναι οπουδήποτε: ταλέντο στην επικοινωνία, ταλέντο στην αναλυτική σκέψη, ταλέντο στην οργάνωση, ταλέντο στην επίλυση προβλημάτων…

Μια άλλη δυσκολία είναι το παρεξηγημένο ταλέντο, δηλαδή πολλοί και όταν είναι ενήλικες δεν αναγνωρίζουν τα ταλέντα τους, γιατί οι άλλοι τα «βαφτίζουν» ως ελαττώματα. Π.χ. ένα κοριτσάκι μπορεί να έχει χειριστική συμπεριφορά, να σε πείθει να της κάνεις όλα τα χατήρια. Είναι αυτό που θα λέγαμε «καταφερτζού». Αυτό που φαίνεται λοιπόν ως ένα ενοχλητικό χαρακτηριστικό για τους άλλους, μπορεί να κρύβει μαι ιδιαίτερη ικανότητα. Στην προκειμένη περίπτωση είναι η πειθώ, που εάν το κοριτσάκι τη δουλέψει και την εξελίξει, μπορεί να της χτίσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα επαγγελματικά, π.χ. εάν δουλέψει σε πωλήσεις, διαπραγματεύσεις κ.λ.π.

-Θα πρέπει να ανησυχήσουμε αν δεν διακρίνουμε κάποιο συγκεκριμένο ταλέντο στο παιδί μας;

Όχι, δεν θα πρέπει να ανησυχήσουμε και σίγουρα όχι να αγχωνόμαστε και να βάζουμε λάθος ταμπέλες, του τύπου «Αχ, το παιδί μου δεν έχει κανένα ταλέντο. Πω, πω τι συμφορά με βρήκε»! Το διακωμωδώ όπως καταλαβαίνεις, γιατί θέλω να δείξω πώς το θέμα του ταλέντου είναι στην ουσία θέμα χαράς και ευχαρίστησης και όχι άγχους. Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το ταλέντο δεν εμφανίζεται σε περιβάλλον άγχους ή πίεσης, αλλά αντιθέτως ελευθερίας έκφρασης. Μέσα από το παιχνίδι, μέσα από την ελεύθερη έκφραση του παιδιού, με το να το τροφοδοτούμε με πολλαπλά ερεθίσματα που του ανοίγουν τους ορίζοντες και τη σκέψη.

Μπορεί ένα ταλέντο να εμφανιστεί και σε μεγάλη ηλικία, με την κατάλληλη αφορμή. Δεν θα πρέπει λοιπόν να αγχώνονται οι γονείς. Και εντέλει δεν είναι και υποχρέωση των γονιών να ανακαλύψουν τα ταλέντα των παιδιών τους, για να το φορτωθούν και αυτό ως ένα ακόμη «πρέπει».

-Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί μας να ανακαλύψει μόνο του το ταλέντο του;

Ο τρόπος είναι να του δώσουμε ευκαιρίες να το ανακαλύψει και να το βοηθήσουμε στη συνέχεια να το αναπτύξει, εφόσον θέλει. Είναι εύκολο να ανακαλύψεις τα ταλέντα των παιδιών, καθώς τα παιδιά είναι ακόμα ανεπηρέαστα από τις κοινωνικές νόρμες, είναι πιο ενθουσιώδη και το δείχνουν και δοκιμάζουν τα πράγματα που τα τραβάνε χωρίς να φοβούνται την αποτυχία. Άρα τα ταλέντα τους θα τα ανακαλύψουμε με την παρατήρηση. Όπου τα βλέπουμε να κατευθύνονται μόνα τους, να εκφράζονται ελεύθερα και να αντλούν ευχαρίστηση, εκεί μπορεί να κρύβονται τα ταλέντα τους. Από εκεί και πέρα, το πώς θα τα βοηθήσουμε να τα αναπτύξουν θέλει αρκετή ανάλυση και να δούμε και κάθε περίπτωση παιδιού ξεχωριστά, γιατί κάθε παιδί είναι μοναδικό. Για όποιον  ενδιαφέρεται, την Πέμπτη 17 Μαϊου θα γίνει ένα τρίωρο σεμινάριο, όπου θα καλύψω διεξοδικά το θέμα.

-Γιατί έχει νόημα να το κάνει; Τι κερδίζει το παιδί αν καταλάβει από νωρίς τις εξέχουσες ικανότητές του;

Έχει νόημα, γιατί μέσα σε αυτό πιθανότατα θα βρει το δικό του νόημα στη ζωή, που είναι και ο ορισμός της ευτυχίας. Στα ταλέντα μας συνήθως ανακαλύπτουμε το σκοπό μας στη ζωή, γιατί συνειδητοποιούμε ότι «έχουμε φτιαχτεί για αυτό». Εάν πάλι είναι τυχερό, καταλάβει νωρίς και δουλέψει πάνω στα ταλέντα του, θα κερδίσει πολύτιμο χρόνο, γιατί θα εξασκεί και θα βελτιώνει στοιχεία που το κάνουν ξεχωριστό και μπορούν να το βοηθήσουν να πετυχαίνει τους στόχους του πρσωπικά και επαγγελματικά. Γενικά το να διαλέγουμε σπουδές ή επάγγελμα χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας τα ταλέντα μας, μάς οδηγεί σε ατελείωτη σπατάλη χρόνου, πόρων και ενέργειας. Για να το πω διαφορετικά, μας οδηγεί σε λάθος επιλογές που δεν μας ταιριάζουν και μας προκαλούν πόνο.

-Κι αν κάτι δεν πάει καλά; Αν αποτύχει σε αυτό που θεωρούσε ότι κατέχει; Πώς θα το ξεπεράσει;

Η αποτυχία είναι μέσα στο πρόγραμμα. Είναι κομμάτι της ζωής. Θα αποτύχεις πολλές φορές στη ζωή σου, είτε κάνεις αυτό που αγαπάς, είτε όχι… και αυτό είναι φυσιολογικό. Το να δουλέψεις πάνω στο ταλέντο σου, δεν σου δίνει εγγύηση επιτυχίας εφ’ όρου ζωής, ούτε καν επιτυχίας. Η αποτυχία όμως δεν θα πρέπει να μας τρομάζει, αλλά αντιθέτως να την βλέπουμε ως θετική εμπειρία. Ας πούμε «μπράβο» στον εαυτό μας που δοκιμάσαμε και αποτύχαμε και ας αποκωδικοποιήσουμε την αποτυχία για να δούμε τι μπορούμε να μάθουμε από αυτήν. «Τι κάναμε καλά; Τι δεν κάναμε; Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα;». Με τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, μπορούμε να προχωρήσουμε ενδυναμωμένοι για την επόμενη προσπάθειά μας, που μπορεί να μας οδηγήσει στην επιτυχία. Για να αναπτύξουν βέβαια τα παιδιά μια τέτοια θετική κουλτούρα για την αποτυχία, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι γονείς. Το πώς διαχειρίζονται τα λάθη και τις αποτυχίες των παιδιών τους, είναι που θα χτίσει την αντίληψή τους για την αποτυχία. Και αντίστοιχα το θάρρος να δοκιμάζουν νέα πράγματα και να έχουν αυτοπεποίθηση, ή αντίθετα το να φοβούνται να αποφεύγουν το ρίσκο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά γι’αυτή τη συζήτηση και να συνοψίσω τα πιο σημαντικά στοιχεία. Είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε και να αναπτύξουμε τα ταλέντα των παιδιών, γιατί έτσι θα τα βοηθήσουμε να χτίσουν μια υγιή προσωπικότητα. Η ανάπτυξη των ταλέντων θα δώσει στα παιδιά ευχαρίστηση και αυτοπεποίθηση, που μακροπρόθεσμα θα τα οδηγήσει στην επιτυχία και στην ευτυχία. Τι άλλο να ζητήσει ένας γονιός;

*Απολαύστε την κ. Ξυραφά σε δύο ακόμα σεμινάρια που θα δώσει στις 17 και 24 Μαΐου, στα οποία θα μάθετε τους μηχανισμούς για να αναπτύσσετε τα ταλέντα των παιδιών, αλλά και να χτίζετε την αυτοπεποίθησή τους. Μάθετε περισσότερα εδώ.