Αρχική Quiz Γιατί έχουμε δαχτυλικά αποτυπώματα;

Γιατί έχουμε δαχτυλικά αποτυπώματα;

fingerprintδαχτυλικά αποτυπώματα μας βοηθούν να κρατάμε και να "γατζώνουμε" αντικείμενα κάτω από διάφορες συνθήκες. Λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, όπως και τα λάστιχα ενός αυτοκινήτου. Σε στεγνή άσφαλτο ένα λάστιχο χωρίς αυλακώσεις θα μπορούσε να κινείται κανονικά, σε υγρή άσφαλτο όμως θα γλιστρούσε ανεξέλεγκτα λόγω απουσίας τριβών.

Ακριβώς τον ίδιο λόγο εξυπηρετούν τα αποτυπώματα. Είναι ένα άθροισμα κοιλοτήτων και προεξοχών του δέρματος το οποίο επιτρέπει στα χέρια μας να κρατάνε υγρές επιφάνειες διώχνοντας μέσα από τα κανάλια τους το περιττό νερό. Τα αποτυπώματα των ποδιών μας βοηθούν να μην "βγαίνουμε εκτός πορείας" όταν πατάμε σε νερά ξυπόλυτοι. Το ίδιο σύστημα εφαρμόζεται και σε όλα τα παπούτσια, όσα περισσότερα "αποτυπώματα" έχουν τόσο μικρότερη πιθανότητα έχουμε να γλιστρίσουμε. Τα αποτυπώματα είναι εφοδιασμένα και με ένα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό. Είναι μοναδικά για κάθε άνθρωπο. Γι αυτό και χρησιμοποιούνται από τις αρχές για να "ταυτοποιήσουν" κάποιον άνθρωπο.

Η μοναδικότητα αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούνται είναι εντελώς τυχαίος για κάθε άνθρωπο και γίνεται κατά την εμβρυϊκή ζωή. Ωστόσο επειδή με τις σύγχρονες μεθόδους χειρουργικής μπορούν να τροποποιηθούν ή να αλλοιωθούν τον τελευταίο καιρό προτιμάτε η ταυτοποίηση μέσω του DNA που είναι πολύ πιο σίγουρη.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.