Αρχική Quiz Γιατί φτερνιζόμαστε;

Γιατί φτερνιζόμαστε;

sneezing-child-with-dog
Απάντηση:Το φτέρνισμα είναι ένας φυσικός μηχανισμός του οργανισμού μας για να απαλλαγούμε από ανεπιθύμητα "πράγματα" όπως σκόνη, γύρη και βακτήρια που έχουν προσκολλήσει στο ρινικό πέρασμα.
Η μύτη λειτουργεί ουσιαστικά σαν ένα φίλτρο που μπλοκάρει τυχόν επιβλαβή σωματίδια κατά την εισπνοή και "καθαρίζει τον αέρα" που μπαίνει μέσα μας. Όταν φτερνιζόμαστε ο εγκέφαλος μάς βοηθά να γεμίζουμε τα πνευμόνια μας με αέρα, στέλνει μήνυμα στους μύες του στήθους ώστε να συσταλλούν και παράλληλα φράσσει την έξοδο του αέρα είτε από τις φωνητικές χορδές είτε από την αναπνευστική οδό. Κατά τη συστολή αυτή, δημιουργείται πίεση μέσα του, μιας και ο αέρας δεν μπορεί να εξέλθει. Έτσι, αφού έχει δημιουργηθεί πίεση, "ανοίγει ο δρόμος" προς την έξοδο και ο αέρας αποβάλλεται με δύναμη συμπαρασύροντας έτσι προς την έξοδο και τα ανεπιθύμητα σωματίδια που έχουν προσκολλήσει στο ρινικό πέρασμα. Αν εξακολουθούν να μην φεύγουν ή συνεχίζουμε να τα εισπνέουμε, τότε η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.