Τετάρτη 30 Απριλίου

Γιατί φτιάχνουμε «βαρκούλες» τα πασχαλινά κουλούρια – Τα έθιμα του Πάσχα σχετικά με τα αγαπημένα μας κουλουράκια!

Έθιμα γύρω από τα πασχαλινά κουλούρια που απολαμβάνουμε τις ημέρες του Πάσχα – και όχι μόνο!

Το Πάσχα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο εκκλησία, λαμπάδες και κόκκινα αυγά. Είναι και το άρωμα που γεμίζει το σπίτι όταν ψήνονται τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια! Για πολλούς από εμάς, αυτά τα μυρωδάτα, τραγανά κουλουράκια είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό γλυκό – είναι μια αγαπημένη παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά και που συνοδεύεται από πολλά έθιμα.

Πότε φτιάχνουμε τα κουλουράκια του Πάσχα;

Τα πασχαλινά κουλουράκια φτιάχνονται συνήθως τη Μεγάλη Πέμπτη, την ίδια ημέρα που βάφουμε και τα κόκκινα αυγά. Αυτό δεν είναι τυχαίο – πρόκειται για μια μέρα γεμάτη προετοιμασίες, οικογενειακή ζεστασιά και αρώματα που θυμίζουν Πάσχα.

Τα κουλουράκια δεν είναι απλώς ένα κέρασμα. Είναι μέρος του “τραπεζιού της Ανάστασης”, που στρώνουμε μετά τη λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου. Συμβολίζουν τη χαρά της Ανάστασης και τη γλυκύτητα της ζωής μετά τη νηστεία. Παλιά, τα νοικοκυριά τα έφτιαχναν για να κεράσουν φίλους, γείτονες και συγγενείς που επισκέπτονταν το σπίτι για τις ευχές του Πάσχα.

Οικογενειακή υπόθεση!

Η διαδικασία του πλάσιμου είναι από μόνη της μια όμορφη εμπειρία. Μαζεύεται όλη η οικογένεια – μικροί και μεγάλοι – για να φτιάξουν κουλουράκια σε διάφορα σχέδια: κοτσίδες, στρογγυλά, ή μικρά “S”. Πολλές φορές, τα παιδιά αναλαμβάνουν το ρόλο του μικρού ζαχαροπλάστη, προσθέτοντας το δικό τους σχήμα και φαντασία στο παραδοσιακό έθιμο.

Άρωμα Πάσχα

Τα κουλουράκια φτιάχνονται με βούτυρο, πορτοκάλι, βανίλια ή και μαχλέπι – υλικά που τους δίνουν το χαρακτηριστικό πασχαλινό τους άρωμα. Είναι τραγανά απέξω, αφράτα μέσα, και συνοδεύουν τέλεια τον καφέ, το τσάι ή το ποτήρι γάλα των παιδιών.

Κάτι περισσότερο από ένα γλυκό…

Στο τέλος, τα πασχαλινά κουλουράκια δεν είναι μόνο γεύση. Είναι μυρωδιές που ξυπνούν αναμνήσεις, στιγμές που μοιραζόμαστε με αγαπημένα πρόσωπα και παραδόσεις που μας κρατούν δεμένους με τις ρίζες μας.

Φέτος λοιπόν, ακόμα κι αν δεν έχεις φτιάξει ποτέ κουλουράκια, ίσως είναι η τέλεια ευκαιρία να ξεκινήσεις το δικό σου πασχαλινό έθιμο. Με μια απλή συνταγή, λίγα υλικά και πολλή αγάπη – τα καλύτερα κουλουράκια είναι αυτά που μοιραζόμαστε!

Διαβάστε επίσης:

Σε αργία εκπαιδευτικός που του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ασέλγεια σε μαθήτρια

Κορινθία: Ο δάσκαλος χορού της 19χρονης φοιτήτριας – «Όταν έπιασα για το σφυγμό της ήταν ήδη 4 ώρες νεκρή»

Ροή Ειδήσεων