Αρχική InfoMommy Υγεία Γιατί η χώρα μας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανθεκτικών μικροβίων; Τι θα συμβεί σε λίγα χρόνια;

Γιατί η χώρα μας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανθεκτικών μικροβίων; Τι θα συμβεί σε λίγα χρόνια;

flu

Τη  θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη, στην κατανάλωση αντιβιοτικών, καθώς και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά σε παγκόσμιο επίπεδο κατέχει η χώρα μας.

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει από την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών  είναι ότι σε λίγα χρόνια θα καταστούν αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σοβαρών και θανατηφόρων λοιμώξεων, όπου η χρήση τους είναι απαραίτητη. Χρειάζεται λοιπόν, να προφυλάξουμε τα φάρμακα αυτά, τα οποία έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν εκατομμύρια ζωές μέχρι σήμερα.

Είναι αναγκαίο λοιπόν να γίνει κατανοητό και ξεκάθαρο από όλους τους Έλληνες δημότες πώς μπορούν και οι ίδιοι να συμβάλλουν στη μείωση της άσκοπης χρήσης αντιβιοτικών, μαθαίνοντας πότε πραγματικά χρειάζεται να πάρουν αντιβιοτικό και πότε όχι, ποιες είναι οι συνέπειες από την άσκοπη χρήση, αλλά και πώς προλαμβάνονται οι λοιμώξεις μέσω των εμβολιασμών ώστε να μη νοσήσουν και να μη χρειαστεί τελικά να πάρουν αντιβιοτικό.

Οι Έλληνες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λαμβάνουν αντιβιοτικά με δική τους πρωτοβουλία από το φαρμακείο της γειτονιάς τους, χωρίς την καθοδήγηση του ιατρού.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες έχει φτάσει το «τέλος των αντιβιοτικών» αφού δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν τουλάχιστον για μια δεκαετία αντιβιοτικά δραστικά στα ανθεκτικά μικρόβια που εμείς δημιουργήσαμε με την άσκοπη υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών.
Μοναδική λύση που μας απομένει είναι η μείωση των «άχρηστων»  αντιβιοτικών αφού με τον περιορισμό της κατανάλωσής τους τα μικρόβια γίνονται και πάλι ευαίσθητα στα αντιβιοτικά. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση, αλλά και πόσο ωφέλιμη και ουσιαστική είναι η συμβολή του κάθε πολίτη ξεχωριστά, εφόσον υιοθετήσει ο ίδιος μια διαφορετική, πιο υπεύθυνη στάση απέναντι στα αντιβιοτικά στην υγεία του.

O Καθηγητής κος Αθανάσιος Σκουτέλης, Διευθυντής Ε’ Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, ανέφερε: «Κατά την θεραπεία των ασθενειών με φάρμακα, εμπλέκονται δυο, ο ασθενής και το φάρμακο. Σε περίπτωση κακής χρήσης του φαρμάκου τα προβλήματα (κυρίως επιπλοκές και κόστος) τα χρεώνεται ο ασθενής. Στην περίπτωση της θεραπείας των λοιμώξεων με αντιβιοτικά εμπλέκεται και «τρίτος παίκτης», το μικρόβιο. Στην περίπτωση, όμως, κακής  χρήσης του αντιβιοτικού, τα προβλήματα (δηλαδή την ανάπτυξη αντοχής) δεν τα χρεώνεται μόνο ο ασθενής αλλά, και πάρα πολλοί άλλοι που βρίσκονται στο νοσοκομείο, στη χώρα, στο περιβάλλον και στον πλανήτη  ολόκληρο».

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας κα Ελένη Γιαμαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, με τη σειρά της δήλωσε: «Η εφαρμογή του στρεπ-τεστ από τον κλινικό ιατρό παρουσία του ασθενή, που στοιχίζει μόλις 1€ και απαιτεί 5 λεπτά για το αποτέλεσμα, θα ξεχωρίσει πότε στην φαρυγγοαμυγδαλίτιδα χρειάζεται ή όχι αντιβιοτικό. Επιπλέον είναι απαραίτητο τόσο ο Δημότης όσο και η Πολιτεία να φροντίσουμε ώστε να μην είναι διαθέσιμα πλέον τα αντιβιοτικά από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή ιατρού».

anamnistiki_5512

Η κα Κυριακή Κανελλακοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Γενική Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, αναφέρθηκε στην πρόληψη των λοιμώξεων μέσω του εμβολιασμού. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πρόληψη των λοιμώξεων είναι πιο σημαντική και από τη θεραπεία τους. Είναι σημαντικό οι ενήλικες να φροντίζουν με την καθοδήγηση πάντα του ιατρού τους, για το σωστό εμβολιασμό τους όπως άλλωστε φροντίζουν για τα παιδιά τους. Τονίζεται η ανάγκη του εμβολιασμού για τη γρίπη κάθε Νοέμβριο σε όλα τα άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως και το νεότερο εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο που γίνεται μια μόνο φορά στις ίδιες ευπαθείς ομάδες όπως και σε όλα τα άτομα άνω των 50 ετών».


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.