Γιατί καταργούνται οι λέξεις «μητέρα» και «πατέρας» στα σχολεία της Γαλλίας

Με απόφαση του γαλλικού Κοινοβουλίου, την περασμένη Παρασκευή, οι λέξεις «μητέρα» και «πατέρας» καταργούνται από όλα τα επίσημα έγγραφα του εκπαιδευτικού συστήματος και τη θέση τους παίρνουν οι όροι «Γονέας 1» και «Γονέας 2».

Στόχος της απόφασης αυτής είναι να μπει τέλος στις διακρίσεις που πλήττουν τα ζευγάρια ομόφυλων γονέων.

Μέλη θρησκευτικών οργανώσεων αντέδρασαν έντονα, λέγοντας πως η χώρα έχει ξεπέσει ηθικά, ενώ και από την αντιπολίτευση ετοιμάζονται να προβούν σε κινητοποιήσεις. Διαφωνία υπάρχει και σε κυβερνητικά στελέχη: Ο γάλλος υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ δεν στηρίζει την απομάκρυνση των λέξεων «μητέρα-πατέρας», ενώ η δήμαρχος του Παρισιού είναι υπέρ της κατάργησης αυτής.

Ωστόσο, από τη στιγμή που ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών στη Γαλλία έχει νομιμοποιηθεί εδώ και έξι χρόνια, μία τέτοια πράξη είναι απαραίτητη, αφού δυστυχώς ακόμα πολλά παιδιά με ομόφυλους γονείς δέχονται bullying στο σχολείο. Μάλιστα, χαρακτηριστικό της πληθώρας τέτοιων οικογενειών είναι το γεγονός, ότι όλο και περισσότερες παιδικές ζωγραφιές εμφανίζονται στα σχολεία που οι γονείς είναι είτε δύο γυναίκες είτε δύο άνδρες.

Πέρα από τις όποιες διαφωνίες πάντως, αξίζει να αναφερθεί, ότι η Γαλλία δεν είναι η πρώτη χώρα που οδηγείται σε μία τόσο σημαντική αλλαγή.

Τον Αύγουστο του 2017, εγκρίθηκε στη Μάλτα, από το Κοινοβούλιο, ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, ενώ με το ίδιο νομοσχέδιο καταργήθηκαν από το Οικογενειακό Δίκαιο οι όροι «πατέρας» (“father”), «μητέρα» (“mother”) καθώς και οι όροι “husband” και “wife”, προκειμένου να αντικατασταθούν από άλλους πιο ουδέτερους.

Στον δε Καναδά η αντικατάσταση στα επίσημα έγγραφα των όρων «πατέρας» και «μητέρα» με τον όρο «γονέας» έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2018.

Στην Ελλάδα από το 2015 τα γκέι ζευγάρια έχει δικαίωμα να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο τους παρέχει νομική προστασία σχεδόν ισάξια με παντρεμένα ζευγάρια του αντίθετου φύλου, ενώ  από τον Απρίλιο του 2018 μπορούν και να γίνουν ανάδοχοι γονείς.