- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

«Γιατί, μαμά;» Πώς να απαντάτε σωστά στις δύσκολες ερωτήσεις των μικρών παιδιών

Γιατί, μαμά, δεν μπορώ να πιάσω το νερό; Γιατί τα κορίτσια έχουν πιπί και τα αγόρια έχουν πουλάκι [1]; Πού κρύβεται ο ήλιος τη νύχτα;

Αυτές είναι ορισμένες από τις ερωτήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι γονείς μόλις τα παιδιά αρχίσουν να μιλάνε και προσπαθούν να κατανοήσουν όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Οι ερωτήσεις είναι αλεπάλληλες! Κάποιες είναι εύκολο να απαντηθούν, άλλες δεν τις είχατε ποτέ φανταστεί, ενώ υπάρχουν και αυτές που προκαλούν αμηχανία και απαιτούν μια πιο… διπλωματική απάντηση.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να απαντήσετε στο «γιατί;» του παιδιού με το «γιατί έτσι». Ποιος γονιός άραγε δεν έχει απαντήσει έτσι στο παιδί του;  Κι όμως, αυτή η απάντηση όχι μόνο δεν καταλαγιάζει την περιέργεια του παιδιού αλλά εντούτοις του δημιουργεί περαιτέρω σκέψεις, ότι ενδεχομένως να μη γνωρίζετε ούτε εσείς την απάντηση, να θέλετε κάτι να του αποκρύψετε ή το χειρότερο όλων… ότι δεν ενδιαφέρεστε για όλα όσα το απασχολούν.

Η περιέργεια των παιδιών υποδηλώνει και μια προσπάθεια να επικοινωνήσουν με τους γονείς αλλά και να μάθουν από αυτούς, καθώς τους βλέπουν ως μια πηγή γνώσης. Η προσχολική ηλικία αλληγορικά φαντάζει με ένα  λευκό καμβά. Οι γνώσεις και πληροφορίες είναι τα χρώματα που καλούμαστε να δώσουμε στο παιδί, ώστε να δημιουργήσει τον δικό του καμβά. Τα χρώματα, όμως, είναι ανεξίτηλα. Γι’ αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο θα τα δώσουμε στο παιδί, ώστε να δημιουργήσει μια όμορφη και σωστή εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας.

Αν, λοιπόν, το νηπιάκι σας δεν σταματά να σας ρωτά για να λύσει τις απορίες που βασανίζουν το μυαλουδάκι του, τότε αυτό το άρθρο είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε ώστε να μάθετε πώς θα το βοηθήσετε αποτελεσματικά να κατανοήσει και να ανακαλύψει τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Πώς να απαντάτε στα «γιατί;» των παιδιών

1. Να απαντάτε στις ερωτήσεις του παιδιού με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια και δίνοντας πάντα τεκμηριωμένες απαντήσεις που να μπορεί να κατανοήσει βάσει ηλικίας και εμπειριών.

2.  Μην καταπιέζετε την περιέργεια του παιδιού. Ακόμα και αν σας ρωτά το ίδιο πράγμα πολλές φορές, αντί να του φωνάζετε προσπαθήστε να του εξηγήσετε με απλούστερα λόγια , γιατί ενδεχομένως η αρχική σας απάντηση είτε δεν του έλυσε την απορία είτε δεν την κατάλαβε.

3. Εάν δεν ξέρετε πώς να απαντήσετε στην ερώτηση του παιδιού, παραδεχθείτε το με ειλικρίνεια! Υποσχεθείτε του όμως ότι θα ψάξετε και θα βρείτε τη σχετική απάντηση. Ρωτήστε έναν ειδικό, ψάξτε μια εγκυκλοπαίδεια, αναζητήστε πληροφορίες στο διαδίκτυο και δώστε πάντα στο παιδί μια καθυστερημένη μεν, τεκμηριωμένη δε, απάντηση.

4. Να θυμάστε πάντα, ότι όποια ερώτηση κι αν κάνουν τα παιδιά μας, θα πρέπει να τους απαντήσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ειλικρίνεια, χωρίς να τα τρομάξουμε και χωρίς να αγνοήσουμε την ανάγκη τους για πληροφόρηση ή εξήγηση.

5. Εμπλουτίστε την παιδική βιβλιοθήκη με βιβλία γνώσεων [2] που βοηθούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους, αλλά και ταυτόχρονα μπορούν να την ενισχύσουν και να την πάνε ένα βήμα παραπέρα δημιουργώντας νέες απορίες και αναζητήσεις. Η ολοκαίνουργια σειρά βιβλίων «Μικροί εξερευνητές» [2] που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο προσφέρει απαντήσεις σε ένα σωρό απλές, καθημερινές απορίες.

Τα πέντε βιβλία της σειράς δίνουν απαντήσεις στις συχνότερες απορίες των παιδιών – ηλικίας 3 ετών και άνω – μέσα από σύντομα κατανοητά κείμενα με χιουμοριστική και παιχνιδιάρικη εικονογράφηση. Κάθε βιβλίο είναι αφιερωμένο σε μια ξεχωριστή θεματική (Το Διάστημα [3], Δεινόσαυροι [4], Ο κόσμος των ζώων [5], Το σώμα μας [1], Μεταφορικά Μέσα [6]). Ξεφυλλίζοντάς το, το παιδί θα βρει ερεθίσματα που θα κεντρίσουν την έμφυτη περιέργειά του και θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει, να εξερευνήσει και να αποκτήσει πολύτιμα εφόδια. Χαρίστε τα στο παιδί σας και προσφέρετέ του ένα πολύτιμο ταξίδι στον κόσμο της γνώσης.

Τα βιβλία αυτά θα αποτελέσουν το ιδανικό «όχημα» για να γνωρίσει τα μέσα μεταφοράς, να εκτοξευτεί νοερά στο διάστημα και να εξερευνήσει το Ηλιακό σύστημα, να κάνει ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και να βρεθεί  στον προϊστορικό κόσμο όπου οι εξαφανισμένοι  – σήμερα –  δεινόσαυροι κυριαρχούσαν στη Γη, να μάθει τα πάντα για όλα τα είδη των ζώων και φυσικά να γνωρίσει από νωρίς το σώμα του, να μάθει τα μυστικά του, να εξασκηθεί στη φροντίδα του, να νιώσει το πόσο σημαντικό είναι.

Όλες αυτές οι πολύτιμες γνώσεις παρουσιάζονται με τρόπο διαδραστικό και διασκεδαστικό που κρατά το ενδιαφέρον του λιλιπούτειου αναγνώστη σε εγρήγορση. Σε κάθε σελίδα υπάρχουν χάρτινα παραθυράκια που πρέπει το παιδί να «ανοίξει» ώστε να μάθει επιπλέον πληροφορίες για τα θέματα που επιθυμεί. Κάθε παραθυράκι είναι μια ακόμα αφορμή για να ξεκινήσει το παιδί μια απίθανη εξερεύνηση στον κόσμο της γνώσης!

Σε συνδυασμό με την εικονογράφηση που συμβάλλει τα μέγιστα στην οπτικοποίηση της πληροφορίας και στη διευκόλυνση της μάθησης, τα βιβλία της σειράς «Μικροί εξερευνητές» θα ενθαρρύνουν τα παιδιά να εξερευνήσουν το φυσικό τους περιβάλλον, θα τους κινήσουν ακόμα περισσότερο την περιέργεια και θα ενισχύσουν τον κύκλο της μάθησης. Αν, λοιπόν, θέλετε να ενισχύσετε τη φιλομάθεια του παιδιού σας και να το βοηθήσετε να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για το κόσμο γύρω μας, τα βιβλία «Μικροί εξερευνητές» δεν πρέπει να λείπουν από τη βιβλιοθήκη σας!