Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Γιατί μια βόλτα στα Μουσεία είναι πολύτιμο μάθημα για μικρούς και μεγάλους;

Γιατί μια βόλτα στα Μουσεία είναι πολύτιμο μάθημα για μικρούς και μεγάλους;

volta sto mouseioΣτα μουσεία, τα δημιουργήματα του πολιτισμού βρίσκουν ένα σπίτι. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι από τους πλέον εμβληματικούς στον κόσμο. Η κατοίκηση του ελλαδικού χώρου από τη βαθιά προϊστορία, το θαύμα του κλασικού ελληνικού πολιτισμού, το βυζαντινό κλέος, αλλά και η νεώτερη ιστορία της χώρας εξάπτουν τη φαντασία. Η Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα ένας απέραντος εκθεσιακός χώρος, μέσα στον οποίο συμπλέκονται οι αιώνες, οι επιρροές και η καθημερινή ζωή. Όποιος έχει την ευκαιρία να βρεθεί σε ένα μικρό ελληνικό νησί, θα παρατηρήσει ασφαλώς τη συνέχεια του πολιτισμού, μιας και ακόμα και τα σκεύη καθημερινής χρήσης είναι πανομοιότυπα με αυτά που θα συναντήσει στις προθήκες των μουσείων.

Museum_byzantine_thesssaloniki_560

Η αρχαιολογική έρευνα και η συλλεκτική πρακτική δεν σταματάει ποτέ στον ελληνικό χώρο. Συνεχώς έρχονται στην επιφάνεια θησαυροί μιας άλλης εποχής και η αντίληψή μας για το ελληνικό γίγνεσθαι διευρύνεται με κάθε νέα ανακάλυψη. Ο πλούτος, το βάθος και η σημασία του διαρκούς ελληνικού πολιτισμού εκτίθεται στα πάμπολλα μουσεία που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε όλη την επικράτεια. Τα μουσεία αποτελούν κιβωτούς της μνήμης, και αυτή η μνήμη στην Ελλάδα πάει πολύ βαθιά πίσω στο χρόνο.

mouseio 2Η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα από 100 αρχαιολογικά μουσεία. Ο αριθμός αυτός είναι ενδεικτικός του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας. Εκτός από τα μεγάλα εθνικά μουσεία, όπως το Μουσείο Ακροπόλεως, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να χαρεί τους αρχαιοελληνικούς θησαυρούς σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τα αρχαιολογικά μουσεία βρίσκονται πολύ κοντά στους χώρους ανασκαφής και κρατούν τη σχέση εντοπιότητας ανάμεσα στα ευρήματα και τα αρχαιολογικά πεδία. Πολλά από αυτά τα δημιουργήματα άλλαξαν χέρια, πουλήθηκαν, καταστράφηκαν, έμειναν χρόνια θαμμένα στη γη, μέχρι κάποιοι να τα ανακαλύψουν. Το καθένα «διηγείται» μια ιστορία για τους ανθρώπους και το χρόνο που περνά. Τα εκθέματα ενός μουσείου παρουσιάζονται σε ομάδες, ανάλογα με την εποχή που φτιάχτηκαν, το θέμα ή τη χρήση τους. Τα μουσεία οργανώνουν εκθέσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου. Με τον τρόπο αυτό πολλά δημιουργήματα του πολιτισμού «ταξιδεύουν» στο εξωτερικό και έτσι τα θαυ­μάζουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν. Αν αφήσουμε τα αντικείμενα ενός μουσείου να μας «μιλήσουν», το μουσείο γίνεται ένας χώρος μαγικός, ένα σχολείο διαφορετικό.
mouseio 3


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.