Αρχική InfoBaby Τοκετός Γιατί ο ομφάλιος λώρος δεν πρέπει να κόβεται αμέσως μετά τον τοκετό;

Γιατί ο ομφάλιος λώρος δεν πρέπει να κόβεται αμέσως μετά τον τοκετό;

αρχείο λήψηςΗ αναμονή ολίγων λεπτών προτού κοπεί ο ομφάλιος λώρος μετά τη γέννηση θα μπορούσε να ενισχύσει το συντονισμό και τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού, σύμφωνα με νέα έρευνα. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον τρία λεπτά αναμονής οδηγεί στη βελτίωση της ανάπτυξης των αγοριών. Αυτό συμβαίνει επειδή περισσότερο αίμα και υψηλότερα επίπεδα σιδήρου μεταφέρονται στο μωρό, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξή του.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στα μωρά με μειωμένη ικανότητα μάθησης, καθυστέρηση στην ομιλία και την κατανόηση και άλλες καταστάσεις, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 263 παιδιά που γεννήθηκαν στη Σουηδία από υγιείς μητέρες περίπου πριν από τέσσερα χρόνια. Τα νεογέννητα συμμετείχαν σε μία ευρύτερη μελέτη, κατά την οποία συνολικά 382 βρέφη επιλέχθηκαν τυχαία είτε για να κοπεί ο ομφάλιος λώρος 10 δευτερόλεπτα μετά τον τοκετό, είτε τουλάχιστον τρία λεπτά αργότερα. Τέσσερα χρόνια μετά, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά ήταν εξίσου έξυπνα ανεξάρτητα από το πότε είχε κοπεί ο ομφάλιος λώρος αλλά υπήρχαν κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές.

"Όταν απλά συναντάς ένα παιδί, δεν μπορείς να παρατηρήσεις αυτές τις διαφορές. Αλλά θα μπορούσαμε να τις εντοπίσουμε στις λεπτές κινητικές λειτουργίες, στο συντονισμό των μικρών μυϊκών κινήσεων που συνήθως αφορούν το συγχρονισμό των χεριών και των δακτύλων με τα μάτια. Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες απαιτούνται για λειτουργίες, όπως η ικανότητα της γραφής", αναφέρει στο Reuters ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. Ola Andersson από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει τους ειδικούς να περιμένουν τουλάχιστον ένα λεπτό μετά τον τοκετό μέχρι να κόψουν τον ομφάλιο λώρο. Η τελευταία αναφορά από το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων το 2012, υποστηρίζει ότι η καθυστερημένη κοπή είναι ωφέλιμη για τα πρόωρα βρέφη, αλλά ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να αποδείξουν κάτι ανάλογο για τα τελειόμηνα μωρά. Από την πλευρά της, η Dr. Heike Rabe αναφέρει ότι η νέα μελέτη διαπίστωσε μόνο μια μικρή διαφορά στην ηλικία των τεσσάρων ετών, αλλά αν η μελέτη είχε διεξαχθεί στην Ινδία θα μπορούσε να αποκαλύψει μια αξιοσημείωτη διαφορά, καθώς οι διατροφικές συνήθειες εκεί είναι πολύ διαφορετικές απ ότι στη Σουηδία.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.