Αρχική Quiz Γιατί οι δρομείς στίβου τρέχουν αντίθετα στη φορά του ρολογιού;

Γιατί οι δρομείς στίβου τρέχουν αντίθετα στη φορά του ρολογιού;

runnersΓιατί τρέχουμε αριστερόστροφα; Στους αγώνες στίβου βάσει κανονισμού, αλλά συνήθως και στην προθέρμανση όλων των αθλημάτων, όπως και σε οποιαδήποτε κυκλική πορεία, τρέχουμε αριστερόστροφα... «Επειδή αριστερά είναι η καρδιά», απαντούν αυθόρμητα οι περισσότεροι, «είναι πιο φυσικό άλλωστε», λένε άλλοι μόλις το σκεφτούν και το φανταστούν λίγο. Αλήθεια πόσο φυσικό φαίνεται σε ορισμένους να τρέξουν δεξιόστροφα;

Κάποιος που τρέχει σε στροφή, χρειάζεται μεγαλύτερη δύναμη κι αιώρηση για το εξωτερικό χέρι, το δεξί δηλαδή στην αριστερή στροφή. Επίσης έρευνες σε στρατιώτες έδειξαν, ότι τα δεξιά άκρα είναι συχνά 1 με 2 εκατοστά μακρύτερα από ότι τα αριστερά, κάτι που έχει εφαρμογή και σε μία ευκολότερη στροφή με το κοντύτερο αριστερό πόδι εσωτερικά. Το δεξί πόδι πάλι είναι για τους περισσότερους ικανότερο και είναι βασικότερο για την καθοδήγηση και την ισορροπία σε αριστερή στροφή, αλλά και για τον έλεγχο της φυγόκεντρου δύναμης. Οδηγώντας μάλιστα κάποιο ποδήλατο και χρησιμοποιώντας καλύτερα το δεξί μας πόδι, επιταχύνοντας περισσότερο το δεξί πετάλι οδηγούμαστε σε αριστερόστροφη κίνηση. Κάνοντας μια αριστερή στροφή, το ποδήλατο κλίνει προς τα αριστερά όπως και το κάτω μέρος του σώματός μας. Το πάνω μέρος πάει προς την αντίθετη πλευρά για να μας συγκρατήσει και το βάρος πέφτει πάνω από το δεξί πετάλι που χρειάζεται να βοηθήσει την κίνηση και κάνει τη βασικότερη δουλειά τότε και εξισορροπηστικά δεχόμενο την επιθυμητή σκληρή ή μαλακή πίεση.

Επίσης στρίβοντας αριστερά, είναι η δεξιά μας πλευρά που ελέγχει περισσότερο το περιβάλλον, κάτι πιο προσιτό, ιδιαίτερα μάλιστα σε οδήγηση μηχανής. Ως προς τα χέρια πάλι, η έκταση του δεξιού χεριού είναι ευκολότερη, γρηγορότερη και δυνατότερη στους δεξιόχειρες, βασικό στον έλεγχο του τιμονιού. (Γι’ αυτό και οι αριστερές στροφές σε μεγάλους δρόμους έχουν συνήθως μεγαλύτερη διάρκεια). Ακόμη και η αιμάτωση του αριστερού ημισφαιρίου και των μυών είναι για την καρδιά ευκολότερη και οικονομικότερη σε αριστερή κλίση. Αυτός μάλιστα είναι και ο μόνος λόγος που σχετίζεται με την καρδιά και την «αριστερή θέση της καρδιάς» - αφού αριστερά είναι η κορυφή της καρδιάς με την ισχυρή αριστερή κοιλία, όπου γίνεται αντιληπτή και η καρδιακή ώση - τη μακράν δημοφιλέστερη απάντηση στο ερώτημα «γιατί τρέχουμε αριστερόστροφα;»!

Και μην ξεχνάμε, ότι οι αθλητές στίβου είναι λογικό να τρέχουν αντίθετα στη φορά του ρολογιού αφού… τρέχουν ενάντια στο χρόνο!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.