Γιατί οι εκπαιδευτικοί ζητούν την απαγόρευση της γόμας στα σχολεία;

shutterstock_175759085 (1)Οι μικροί μαθητές δεν πρέπει να φοβούνται να κάνουν λάθη, να τα αναγνωρίζουν και να μαθαίνουν από αυτά. Ο Guy Claxton, καθηγητής στο King College του Λονδίνου, δήλωσε ότι οι γόμες κακώς ενθαρρύνουν τα παιδιά να αισθάνονται ντροπή για τα λάθη τους. «Οι γόμες είναι ένα άχρηστο εργαλείο για τα παιδιά και θα πρέπει να απαγορευθούν από τις αίθουσες διδασκαλίας», αναφέρει στην Daily Telegraph.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητή, πίσω από τις γόμες απλώνεται η θεωρία: «Δεν έχω κάνει λάθος. Το διόρθωσα αμέσως». Αυτό συμβαίνει όταν τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να σβήσουν το λάθος τους και να το αντικαταστήσουν. «Οι μαθητές θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τη διαδικασία να λάβουν τη σωστή απάντηση, καθώς έτσι μαθαίνουν να βελτιώνονται και να προσαρμόζονται πιο ομαλά μέσα στην κοινωνία».

Οι εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό είναι υπέρμαχοι της απαγόρευσης της γόμας από τις αίθουσες διδασκαλίας και ενθαρρύνουν τους μαθητές να υπογραμμίζουν με κόκκινο στυλό τα λάθη τους, υπενθυμίζοντάς τους ότι τα λάθη πρέπει να είναι φίλοι τους. Η διαγραφή των λαθών δεν βοηθά τα παιδιά να προετοιμαστούν για όσα θα αντιμετωπίσουν στην πραγματική ζωή, αναφέρει ο καθηγητής Claxton: «Όταν έρθει η στιγμή που θα πρέπει να βγείτε στην κοινωνία, κανένας δεν πρόκειται να σας βοηθήσει στη δουλειά σας, να οργανώσει το χρόνο σας για εσάς. Στον 21ο αιώνα, θα έχετε την ευκαιρία να είστε εσείς ο αρχιτέκτονας, ο επιμελητής της δικής σας μάθησης».

Μάλιστα, αναφερόμενος στην έρευνα του Paul Tough, συγγραφέα του βιβλίου «Πώς θα επιτύχουν τα παιδιά», επισημαίνει: «Η ανθεκτικότητα και η περιέργεια μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να έχουν καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις και στη ζωή τους. Το σχολείο δεν πρέπει να είναι μόνο ένα μέρος όπου τα παιδιά θα λάβουν τις σωστές απαντήσεις για να επιτύχουν στις εξετάσεις, θα πρέπει να είναι μια πραγματική προετοιμασία για να ξεκινήσουν τη ζωή τους. Πρέπει να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στο πώς είναι η μάθηση στον πραγματικό κόσμο και στον τρόπο που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο».