«Μάθε παιδί μου…τα Ρωσικά σου!»: Γιατί οι Έλληνες επιλέγουν όλο και περισσότερο αυτή τη ξένη γλώσσα για τα παιδιά τους;

Στροφή των Ελλήνων σε επίπεδο ξένων γλωσσών παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, αφού εκτός των παραδοσιακών επιλογών (Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά), ανθίζουν και άλλες ξένες γλώσσες. Έντονα πολλαπλασιάζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα το ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας, καθώς κέντρα διδασκαλίας δημιουργούνται σε όλη τη χώρα και παράλληλα πληθαίνει ο αριθμός των καθηγητών που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα. Το φαινόμενο, που ευνοούν οι παραδοσιακά στενοί πολιτιστικοί και θρησκευτικοί δεσμοί Ελλάδας-Ρωσίας, εξελίσσεται σε ένα φόντο αισιοδοξίας και οικονομικού διεξόδου που διαβλέπουν στην ρωσική αγορά Έλληνες επιχειρηματίες, επαγγελματίες αλλά και επιστήμονες. Μετά την μεγάλη πολιτική αλλαγή στα τέλη του 20ου αιώνα, η οικονομική εξωστρέφεια που επέδειξε η Μόσχα ξύπνησε μνήμες, κληροδοτημένες από παλαιότερες γενεές επιχειρηματιών, και παράλληλα κέντρισε το ενδιαφέρον των νεότερων για την αναζήτηση αγορών και οικονομικών εταίρων στη Ρωσία. Και καθώς το «Τείχος» γκρεμιζόταν μια άλλη «γέφυρα» άρχιζε να οικοδομείται, για την επικοινωνία και την διακίνηση των ιδεών, για την μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού. Το πέρασμα στον νέο αυτό κόσμο, που γινόταν για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια προσβάσιμος στη Δύση -συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων-, απαιτούσε ένα απαραίτητο διαβατήριο, τη γνώση της ρωσικής γλώσσας.

Σύμφωνα με το «Ινστιτούτο Πούσκιν», το οποίο συνεχίζει την εκπαιδευτική δραστηριότητα του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου, (λειτούργησε στην Ελλάδα από το 1945 μέχρι το 1991), παλιότερα έντονο ενδιαφέρον για τη ρωσική γλώσσα υπήρξε στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ’40, καθώς και στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Από τη δεκαετία του ’90, παρουσιάζεται μια σταθερά αυξητική τάση στο ενδιαφέρον για τη ρωσική γλώσσα, λόγω του ανοίγματος της σύγχρονης Ρωσίας στην ελεύθερη αγορά και του ρόλου της ως παγκόσμιας οικονομικής και γεωπολιτικής δύναμης, αναφέρεται από το ίδιο εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας δείχνουν σπουδαστές, επιστήμονες, επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, με ανώτερη και ανώτατη μόρφωση, από όλη την Ελλάδα, αλλά ως επί το πλείστον από την Αθήνα καθώς και από περιοχές με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, όπου σημειώνεται έντονη κίνηση ρωσόφωνων τουριστών και αναμένεται επιπλέον αύξηση ιδιαίτερα μετά και τις τεταμένες σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

maxresdefault

Στα θρανία των τάξεων της ρωσικής γλώσσας κάθονται μαθητές κάθε ηλικίας, «ο παππούς μαζί με τον πατέρα και τον εγγονό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια ρωσικών, με δεκαετή πείρα στην διδασκαλία τόσο της ρωσικής, όσο και της ελληνικής γλώσσας, Όλγα Οσιπένκο. Η ίδια διδάσκει τις πρώτες λέξεις και… στα ρωσικά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι γονείς των οποίων προσπαθούν να τους δώσουν από «την κούνια» πλούσια εφόδια για τη μελλοντική επαγγελματικής τους σταδιοδρομία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μαθήτριάς της, κόρη γιατρού που λατρεύει την Ρωσία και τα ρωσικά, την οποία ανέλαβε όταν ήταν μόλις …4 ετών… και τώρα κλείνει τα 11 και συνεχίζει!!!

Όπως, μάλιστα, ανακοινώθηκε πρόσφατα στο περιθώριο της έκθεσης κορυφαίων ρωσικών πανεπιστημίων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για τη δημιουργία έδρας ρωσικών σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ). Ήδη το ΑΠΘ διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με ρωσικά πανεπιστήμια, ενώ προβλέπεται η άμεση χορήγηση υποτροφιών της ρωσικής στο πανεπιστήμιο Λομονόσοφ, σε αριστούχους Έλληνες φοιτητές. Επίσης σε ιδιωτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, τα ρωσικά έχουν ενταχθεί ως μάθημα επιλογής, παράλληλα με τις ήδη διδασκόμενες γλώσσες, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

alp_book_Russian_04_13

Γιατί να επιλέξω τα Ρωσικά για το παιδί μου;

Η ρωσική γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των Ινδοευρωπαϊκών γλωσσών. Περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο μιλάνε Ρωσικά, ενώ παράλληλα είναι μία από τις επίσημες και ενεργές γλώσσες του ΟΗΕ. Το ενδιαφέρον για τη ρωσική γλώσσα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς σε πολλές χώρες του κόσμου, λόγω των διεθνών σχέσεων που έχει συνάψει η Ρωσία σε διάφορους τομείς. Ειδικότερα, όσο αφορά την Ελλάδα, οι σχέσεις της με τη Ρωσία γίνονται όλο και πιο στενές, αφού οι δύο αυτές χώρες συνεργάζονται σε τομείς της επιστήμης, του πολιτισμού, και της εκπαίδευσης. Η ελληνική είχε μεγάλη επιρροή στη ρωσική γλώσσα, καθώς το ρωσικό αλφάβητο προέρχεται από το κυριλλικό, που είχε σαν βάση το ελληνικό. Το αλφάβητο της αποτελείται από 33 γράμματα, ενώ τα τελευταία χρόνια η ορθογραφία της γλώσσας έχει απλοποιηθεί αρκετά. Η έλλειψη άρθρων καθώς και η προφορά κάποιων φθόγγων που δεν υφίστανται στην ελληνική αλλά ούτε και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, καθιστούν τη ρωσική γλώσσα πολύ ιδιαίτερη!

Στο λεξιλόγιό της η ρωσική γλώσσα παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τα Ελληνικά. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε κάποιες ρωσικές λέξεις που είναι όμοιες ακόμα και στη γραφή τους με τα Ελληνικά:

Τέλος, η σύνταξη και η μορφολογία της ρωσικής γλώσσας παρουσιάζει ομοιομορφία με την αρχαία ελληνική, επομένως η εκμάθηση της μπορεί να θεωρηθεί «ιδανική» για τους Έλληνες σπουδαστές. Ειδικότερα, η σύνταξη των προτάσεων είναι ελεύθερη οπότε και οι λέξεις μπορούν να μπουν με διαφορετική σειρά χωρίς να αλλοιωθεί το νόημα της πρότασης, προσφέροντας έτσι δυνατότητα έκφρασης με διαφορετικούς τρόπους εξηγούν οι καθηγητές που παραδίδουν μαθήματα ρωσικών στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών Siountri School.