Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Γιατί οι γυναίκες αισθάνονται πιο αφηρημένες στην εγκυμοσύνη;

Γιατί οι γυναίκες αισθάνονται πιο αφηρημένες στην εγκυμοσύνη;

pregnant-womanΟι άγρυπνες νύχτες και το ατελείωτο πλύσιμο των ρούχων δεν είναι οι μόνες αλλαγές που επιφέρει η μητρότητα. Σύμφωνα με νέα μελέτη, η απόκτηση ενός παιδιού μπορεί επίσης να αλλάξει μόνιμα τον εγκέφαλο της γυναίκας. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο εγκέφαλος των μαμάδων θα μπορούσε να αντιδράσει διαφορετικά σε μια συγκεκριμένη ορμόνη σε σχέση με τον εγκέφαλο των γυναικών που δεν έχουν παιδιά. Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι έχουν επίσης ανακαλύψει τον λόγο που οι γυναίκες αισθάνονται πιο αφηρημένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

"Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα είναι γεγονότα που μεταβάλλουν τη ζωή μιας γυναίκας και οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές στην ψυχολογία της", αναφέρει η Καναδή ερευνήτρια Liisa Galea από το University of British Columbia που εξέτασε την επίδραση των οιστρογόνων σε εργαστηριακές δοκιμές και ανακάλυψε ότι ο αντίκτυπος ενός τύπου που ονομάζεται οιστρόνη διέφερε ανάλογα με το αναπαραγωγικό ιστορικό.

Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν ότι οι μητέρες θα μπορούσαν να αντιδράσουν διαφορετικά σε ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (HRT), και συμβουλεύουν τους γιατρούς να τα λαμβάνουν υπόψη τους κατά τη συνταγογράφηση φαρμάκων. Η Dr. Galea πραγματοποίησε δοκιμές σε ποντίκια και διαπίστωσε ότι η οιστρόνη μειώνει την ικανότητα μάθησης αυτών που είχαν γεννήσει, σε αντίθεση με τα οιστρογόνα εκείνων που δεν είχαν βιώσει ποτέ την εμπειρία της εγκυμοσύνης. Παρά το γεγονός ότι τα πειράματα έγιναν σε ζώα, η ειδικός ανέφερε στο ετήσιο συνέδριο της Καναδικής Ένωσης Νευροεπιστήμης ότι τα ευρήματα μπορούν να έχουν κάποια σχέση με τον άνθρωπο.

Η Dr. Galea έχει αναπτύξει επίσης, μια θεωρία σχετικά με τον λόγο που πολλές μέλλουσες μαμάδες νομίζουν ότι είναι πιο αφηρημένες κατά τη διάρκεια της κύησης. Έως και το 80% των εγκύων αναφέρουν ότι υποφέρουν από κενά μνήμης και η ίδια υποστηρίζει ότι η αιτία έγκειται στο συνδυασμό της ραγδαίας αύξησης των ορμονών και της συρρίκνωσης της φαιάς ουσίας. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες στις ΗΠΑ στις οποίες συμμετείχαν έγκυες και άτεκνες γυναίκες που υποβλήθηκαν σε νοητικά τεστ, αποκάλυψαν ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων στη μνήμη, τη σκέψη, το εύρος προσοχής και τις οργανωτικές δεξιότητες.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.