Αρχική Quiz Γιατί οι ηλικιωμένοι έχουν λευκά μαλλιά;

Γιατί οι ηλικιωμένοι έχουν λευκά μαλλιά;

rsz_804050091Η κάθε τρίχα στο κεφάλι μας αποτελείται από δύο μέρη, τη ρίζα που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και το υπόλοιπο μέρος που βλέπουμε εμείς να "ξεφυτρώνει" από αυτό. Η ρίζα κάθε τρίχας κάτω από το δέρμα βρίσκεται μέσα σε ένα αδένα. Οι αδένες αυτοί αποτελούνται από μελανοκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης.

Η μελανίνη είναι η ουσία που δίνει το χρώμα στα μαλλιά μας. Όσο περισσότερη μελανίνη παράγεται στα μελανοκύτταρα των αδένων αυτών, τόσο πιο σκούρο είναι το χρώμα των μαλλιών μας. Το χρώμα των μαλλιών μας καθορίζεται λοιπόν από την ποσότητα παραγωγής μελανίνης στα μελανοκύτταρα, η οποία ποσότητα με την σειρά της καθορίζεται από τα γονίδια που κληρονομήσαμε!

Από τα μελανοκύτταρα στους αδένες μεταφέρεται η μελανίνη στα κερατινοκύτταρα. Αυτά παράγουν την κερατίνη που είναι η κύρια πρωτεΐνη από την οποία αποτελούνται οι τρίχες μας. Κάτω από κάποιες συνθήκες, η παραγωγή μελανίνης στα μελανοκύτταρα των αδένων μειώνεται ή και σταματά εντελώς. Όσο λιγότερη μελανίνη παράγεται, τόσο λιγότερη παίρνουν και τα κερατινοκύτταρα με αποτέλεσμα το χρώμα των μαλλιών να γίνεται όλο και πιο αδύνατο και σταδιακά να μετατρέπεται από γκρίζο μέχρι και άσπρο.

Ο κύριος παράγοντας στον οποίο οφείλεται η μείωση της παραγωγής μελανίνης είναι η ηλικία. Ο μέσος όρος ηλικίας στην οποία εμφανίζονται οι πρώτες άσπρες τρίχες είναι τα 30-40 χρόνια.

Η μείωση της παραγωγής μελανίνης στα μελανοκύτταρα οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, εκτός της ηλικίας. Το μυστήριο του ασπρίσματος των μαλλιών λύθηκε και δεν είναι τίποτε άλλο από μια εντελώς φυσιολογική εξέλιξη του οργανισμού μας με την αύξηση της ηλικίας. Εξάλλου, τα άσπρα μαλλιά σύμφωνα με κάποιους είναι ένδειξη γοητείας και σοφίας!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.