Αρχική Quiz Γιατί οι κόκορες λαλούν κάθε πρωί;

Γιατί οι κόκορες λαλούν κάθε πρωί;

rooster-3Το βιολογικό μηχανισμό των κοκόρων μελέτησαν επιστήμονες της Ιαπωνίας, προκειμένου να κατανοήσουν τι κρύβεται πίσω από τη συνήθειά τους να λαλούν τα πρωινά! Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Ναγκόγια της Ιαπωνίας, με επικεφαλής τον Τακάσι Γιοσιμούρα διαπίστωσαν ότι το φως της ημέρας δεν είναι απαραίτητο για τον κόκορα, προκειμένου να μάθει πότε είναι αυγή, αφού διαθέτει ένα εσωτερικό, βιολογικό ρολόι που τον ειδοποιεί για την ώρα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες εξέθεσαν κόκορες σε διάφορες συνθήκες φωτισμού. Στο πρώτο πείραμα, οι κόκορες εκτέθηκαν σε 12 ώρες φως και 12 ώρες χαμηλό φως για 14 ημέρες, με τους επιστήμονες να διαπιστώνουν ότι τα κοκόρια άρχιζαν να λαλούν δύο ώρες πριν ανάψει το έντονο φως.

Στο δεύτερο πείραμα, οι κόκορες έμειναν για ένα 24ωρο σε συνθήκες χαμηλού φωτός για 14 ημέρες. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι σε αυτή την περίπτωση, οι κόκορες δημιουργούσαν μία μέρα 23,8 ωρών και λαλούσαν, όταν θεωρούσαν ότι ήταν αυγή.

Όταν οι επιστήμονες εξέθεσαν τα κοκόρια σε ήχους και ερεθίσματα φωτός για να δουν αν θα επηρεαστούν από εξωτερικά ερεθίσματα, οι κόκορες αντιδρούσαν πιο έντονα στα ίδια ερεθίσματα όταν ήταν πρωί, από ό, τι κατά τη διάρκεια άλλων ώρες της ημέρας!

Όσο για το λόγο για τον οποίο φωνάζουν, έχει να κάνει με την οριοθέτηση της περιοχής τους και την προστασία του κοτετσιού στο οποίο ο κάθε κόκορας είναι επικεφαλής…


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.