Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Γιατί οι μητέρες των πρόωρων μωρών πρέπει να τους μιλούν συνέχεια κατά τις επίσκεψεις τους στο νοσοκομείο

Γιατί οι μητέρες των πρόωρων μωρών πρέπει να τους μιλούν συνέχεια κατά τις επίσκεψεις τους στο νοσοκομείο

690_d21a7f8e-9f8a-4cab-b6cf-cd2017dc0291

Από τον Παναγιώτη Ψαθά, μαιευτήρα-γυναικολόγο (http://www.ppsathas.com/)

 
Ο ήχος της φωνής της μητέρας μπορεί να βοηθήσει την εμβρυϊκή ανάπτυξη του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα μελέτη!

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε πρόωρα βρέφη τα οποία, όσο βρίσκονταν στην μονάδα νεογνών, στις θερμοκοιτίδες, άκουγαν ηχογραφημένη τη φωνή της μητέρας τους. Αυτά τα μωρά ανέπτυξαν περισσότερο τον ακουστικό φλοιό του εγκεφάλου τους.

Οι ηχογραφήσεις μάλιστα παραποιήθηκαν για να προσομοιάζουν με τον ήχο της φωνής της μητέρας, που ακούει το έμβρυο μέσα στη μήτρα.

Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα, συχνά, υποφέρουν από προβλήματα ακοής και ομιλίας. Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν κατά πόσο συμβάλλει σε αυτή την κατάσταση, η περίοδος που περνούν στη θερμοκοιτίδα αντί στην κοιλιά της μητέρας τους.

Είναι γνωστό, ότι τα έμβρυα αρχίζουν να ακούν κατά την 25 εβδομάδα της κύησης και οι πρώτοι ήχοι στους οποίους εκτίθενται, είναι η φωνή της μητέρας τους και οι ήχοι της καρδιάς της.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα έμβρυα ανταποκρίνονται στον ήχο της φωνής της μητέρας τους. Υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι κατά τη γέννηση, τα τελειόμηνα μωρά δείχνουν έντονη προτίμηση για τη γλώσσα που άκουγαν στη μήτρα και τη φωνή της μητέρας τους σε σχέση με τη φωνή άλλων γυναίκών.

Τα ευρήματα της μελέτης

Για τη συγκεκεριμένη μελέτη οι ερευνητές επέλεξαν μια ομάδα πρόωρων νεογνών τα οποία ήταν 25 έως 32 εβδομάδων. Συγκεκριμένα, 19 νεογνά αφέθηκαν να ακούν τους συνήθεις ήχους του νοσοκομείου ενώ 21 από αυτά άκουγαν τους ηχογρφημένους ήχους από τη φωνή της μητέρας τους και τους χτύπους της καρδιάς της, για τρεις ώρες την ημέρα.

Μετά από ένα μήνα και με τη βοήθεια υπερήχων για τη μέτρηση τμημάτων του εγκεφάλου των νεογνών, διαπιστώθηκε ότι τα βρέφη που άκουγαν τις ηχογραφήσεις ανέπτυξαν περισσότερο τα κέντρα ακοής - στον ακουστικό φλοιό του εγεκφάλου τους.

Τα ευρήματα της μελέτης δεν είναι τρανταχτή απόδειξη ότι οι εγκέφαλοι των μωρών αυτών αναπτύσσονται καλύτερα, ούτε σημαίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προληφθούν οι αναπτυξιακές διαταραχές. Ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μητέρες των πρόωρων μωρών πρέπει να τους μιλούν συνέχεια κατά τις επίσκεψεις τους στο νοσοκομείο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου, στα Πρακτικά της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.