Αρχική Quiz Γιατί οι σελίδες των βιβλίων με το πέρασμα των χρόνων κιτρινίζουν;

Γιατί οι σελίδες των βιβλίων με το πέρασμα των χρόνων κιτρινίζουν;

book-wallpaper-6Όσοι αγαπούν τα βιβλία και δεν σταματούν να εμπλουτίζουν τις βιβλιοθήκες τους με νέα αποκτήματα θα έχουν παρατηρήσει ότι με το πέρασμα των χρόνων οι σελίδες αρχίζουν να χάθουν το λευκό τους χρώμα και να κιτρινίζουν.

Αλήθεια γιατί συμβαίνει αυτό;

Αυτή η διαδικασία έχει να κάνει με τη χημική σύσταση του χαρτιού. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το χαρτί γίνεται από ξύλο. Το οποίο, με τη σειρά του, αποτελείται από κυτταρίνη, ημικυτταρίνη και λιγνίνη, οργανικές ενώσεις που συναντούμε, σε μεγαλύτερες ή μικρότερες ποσότητες, στο τελικό προϊόν, το φύλλο χαρτιού. Η λιγνίνη είναι εκείνη που κρατά το κλειδί του κιτρινίσματος. Κι αυτό γιατί, με την πάροδο του χρόνου, ορισμένες χημικές ενώσεις αυτής της ουσίας αντιδρούν με το οξυγόνο του αέρα, ενώ, παράλληλα, όλη η διαδικασία επιταχύνεται από την επίδραση των ακτίνων του ήλιου. Το χαρτί είναι ένα οργανικό υλικό, γι’ αυτό και είναι αναπόφευκτο να αποσυντεθεί.

Για να διατηρλησουμε όσο το δυνατόν ανέπαφα τα βιβλία μας από τη φθορά του χρόνου είναι προτιμότερο να τα τοποθετούμε σε μέρος ξηρό, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας, μακριά από το φως του ήλιου, τα έντομα και τη σκόνη. Με άλλα λόγια, να μην τα τοποθετούμε στο υπόγειο ή τη σοφίτα!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.