Γιατί οι σελίδες των βιβλίων με το πέρασμα των χρόνων κιτρινίζουν;

book-wallpaper-6Όσοι αγαπούν τα βιβλία και δεν σταματούν να εμπλουτίζουν τις βιβλιοθήκες τους με νέα αποκτήματα θα έχουν παρατηρήσει ότι με το πέρασμα των χρόνων οι σελίδες αρχίζουν να χάθουν το λευκό τους χρώμα και να κιτρινίζουν.

Αλήθεια γιατί συμβαίνει αυτό;

Αυτή η διαδικασία έχει να κάνει με τη χημική σύσταση του χαρτιού. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το χαρτί γίνεται από ξύλο. Το οποίο, με τη σειρά του, αποτελείται από κυτταρίνη, ημικυτταρίνη και λιγνίνη, οργανικές ενώσεις που συναντούμε, σε μεγαλύτερες ή μικρότερες ποσότητες, στο τελικό προϊόν, το φύλλο χαρτιού. Η λιγνίνη είναι εκείνη που κρατά το κλειδί του κιτρινίσματος. Κι αυτό γιατί, με την πάροδο του χρόνου, ορισμένες χημικές ενώσεις αυτής της ουσίας αντιδρούν με το οξυγόνο του αέρα, ενώ, παράλληλα, όλη η διαδικασία επιταχύνεται από την επίδραση των ακτίνων του ήλιου. Το χαρτί είναι ένα οργανικό υλικό, γι’ αυτό και είναι αναπόφευκτο να αποσυντεθεί.

Για να διατηρλησουμε όσο το δυνατόν ανέπαφα τα βιβλία μας από τη φθορά του χρόνου είναι προτιμότερο να τα τοποθετούμε σε μέρος ξηρό, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας, μακριά από το φως του ήλιου, τα έντομα και τη σκόνη. Με άλλα λόγια, να μην τα τοποθετούμε στο υπόγειο ή τη σοφίτα!