Αρχική Quiz Γιατί ορισμένα σύννεφα είναι μαύρα κι άλλα άσπρα;

Γιατί ορισμένα σύννεφα είναι μαύρα κι άλλα άσπρα;

CutCloudsΗ διαφορά μεταξύ άσπρων και μαύρων συννέφων είναι η συγκέντρωσή τους σε υδρατμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μαύρα σύννεφα είναι αυτά που φέρνουν βροχή. Η συγκέντρωση υδρατμών στα μαύρα σύννεφα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα άσπρα.

Για να δει κάτι το ανθρώπινο μάτι πρέπει να πέσουν πάνω του αρκετά φωτόνια. Το κάθε χρώμα αντιστοιχεί σε φωτόνια συγκεκριμένου μήκους κύματος ή συνδυασμούς φωτονίων διαφόρων μηκών κύματος. Ιδιαίτερα χρώματα είναι το μαύρο και το άσπρο. Μαύρο βλέπουμε οποιοδήποτε σημείο, από το οποίο το μάτι μας δεν δέχεται φωτόνια του ορατού φωτός ή δέχεται λίγα. Άσπρο βλέπουμε οποιοδήποτε σημείο, από το οποίο το μάτι μας δέχεται φωτόνια από όλα τα μήκη κύματος του ορατού φωτός, σε σχεδόν ίσες ποσότητες. Στο ορατό φως ανήκουν όλα τα φωτόνια τα οποία μπορεί να δει το μάτι μας.

Συνήθως μαύρο βλέπουμε ένα αντικείμενο που απορροφά όλα τα φωτόνια του ορατού φωτός. Η περίπτωση των μαύρων συννέφων είναι διαφορετική, τα μαύρα σύννεφα δεν αφήνουν το φως του ηλίου να περάσει επειδή το ανακλά πίσω (υπάρχει πάλι απορρόφηση αλλά κύριο φαινόμενο είναι η ανάκλαση).

Στην πραγματικότητα και σε αυτή την περίπτωση τα σύννεφα διασκεδάζουν το φως. Διασκέδαση είναι οι πολλαπλές ανακλάσεις, άρα η τελική κατεύθυνση της ακτίνας είναι “τυχαία”. Ας δούμε λοιπόν τι γίνεται στην περίπτωση των “πυκνών” συννέφων. Από τις ακτίνες που θα πέσουν στην επιφάνεια θα διασκεδαστούν αυτές που μας ενδιαφέρουν είναι αυτές που θα περάσουν προς την επιφάνεια της Γης, αυτές είναι που υπάρχει περίπτωση να καταλήξουν στα μάτια μας. Όπως είναι εύκολο να καταλάβετε όσο περισσότερη είναι η πυκνότητα τόσο λιγότερες από τις ακτίνες θα περάσουν προς τα κάτω. Όμως δεν θα φτάσουν όλες αυτές στο έδαφος. Όσες πέρασαν από την επιφάνεια πρέπει να περάσουν και από τα υπόλοιπα στρώματα, από τα οποία θα περάσουν πάλι μόνο ορισμένες, όσο μεγαλύτερη η πυκνότητα τόσο λιγότερες. Όπως καταλαβαίνεται λοιπόν όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση και όσο μεγαλύτερο είναι το πάχος των συννέφων τόσο η διασκέδαση πλησιάζει στην ανάκλαση των ακτινών προς τα πάνω. Έτσι από το σημείο που είναι αυτά τα σύννεφα δεν φτάνουν φωτόνια στο μάτι μας.

Στα άσπρα σύννεφα η πυκνότητα και το πάχος τους είναι μικρότερα. Έτσι περνάν αρκετά φωτόνια τα οποία φτάνουν στο μάτι μας.Και το πάχος και η πυκνότητα εξαρτάται από την ποσότητα υδρατμών που έχουν τα σύννεφα. Άρα είναι λογικό τα μαύρα σύννεφα να είναι αυτά που φέρνουν τη βροχή.

Πηγή: http://www.giatimpampa.gr/


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.