Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Γιατί παχαίνουν τα Ελληνόπουλα; Διαβάστε τις αιτίες

Γιατί παχαίνουν τα Ελληνόπουλα; Διαβάστε τις αιτίες

kid

Νέα πανελλήνια έρευνα της Ελληνικής Ιατρική Εταιρείας Παχυσαρκίας που διεξήχθη ανάμεσα σε παιδιά ηλικίας οκτώ και 10 ετών έδειξε ποσοστό παχυσαρκίας 14% στα αγόρια της Β' τάξης και 13% στα κορίτσια. Στη μελέτη που διεξήχθη το 2012, συμμετείχαν 2.755 μαθητές της Β' τάξης του Δημοτικού Σχολείου και 2.924 της Δ' τάξης.

Αξιοσημείωτο είναι το στοιχείο ότι το 36% των αγοριών και το 37% των κοριτσιών είχε βάρος άνω του φυσιολογικού. Η κατάσταση στα μεγαλύτερη παιδιά (Δ' τάξη) ήταν απογοητευτική, καθώς το συνολικό ποσοστό των παιδιών με σωματικό βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού ανέρχονταν σε 44% για τα αγόρια και 41% για τα κορίτσια.

Οι κκ. Αντώνης Αλαβέρας και Ευθύμιος Καπάνταης (πρόεδρος και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας) αποδίδουν τα νέα ευρήματα αφενός στην οικονομική κρίση, αφετέρου στο γεγονός ότι στο Δημοτικό Σχολείο δεν δίδεται η δέουσα σημασία στη σωματική άσκηση.

Ειδικότερα, ανέφεραν ότι τα σχολεία σε ποσοστό 65% αφιερώνουν μόνο ως δύο ώρες την εβδομάδα στην άσκηση των μαθητών των δύο αυτών τάξεων. «Η έλλειψη σωματικής άσκησης, σε συνδυασμό με τη θερμιδογόνο φθηνή διατροφή των τελευταίων ετών, οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους εφήβους και στους ενήλικες, με αποτέλεσμα να τίθεται η υγεία τους σε αυξημένο κίνδυνο» τόνισαν.

Αναφερόμενοι στα ευρήματα διεθνών μελετών, οι κκ. Αλαβέρας και Καπάνταης επεσήμαναν τους στενούς δεσμούς μεταξύ του χαμηλού οικονομικού επιπέδου και της παχυσαρκίας σε αναπτυγμένες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα. Στις δυτικές κοινωνίες, όπου ο κοινωνικός ιστός αντέχει, η οικονομική ανέχεια σπάνια εμφανίζεται κλινικά με την εικόνα της υποθρεψίας, αλλά αντίθετα με εικόνα αύξησης του σωματικού βάρους και τελικά της παχυσαρκίας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.