Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Γιατί πρέπει να είστε προσεκτικές με τα προϊόντα μακιγιάζ στην εγκυμοσύνη;

Γιατί πρέπει να είστε προσεκτικές με τα προϊόντα μακιγιάζ στην εγκυμοσύνη;

getty_rf_photo_of_pregnant_woman_checking_her_makeupΜια αμφιλεγόμενη μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των μαμάδων που χρησιμοποιούν make-up κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και χαμηλότερου IQ στα παιδιά τους. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση σε υψηλά επίπεδα δύο φθαλικών χημικών ενώσεων μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του δείκτη νοημοσύνης των παιδιών στην ηλικία των επτά ετών, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Οι φθαλικές ενώσεις ή φθαλικοί εστέρες είναι τεχνητές χημικές ουσίες που πιστεύεται ότι επηρεάζουν τις φυσικές ορμόνες που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία. Βρίσκονται παντού - από την κουρτίνα του μπάνιου μέχρι το ταμπλό του αυτοκινήτου. Τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό μας μέσω της αναπνοής ή ακόμα και μέσω του φαγητού μας!

Ερευνητές στη Νέα Υόρκη εξέτασαν τέσσερις φθαλικές ενώσεις και χαρακτήρισαν ως επικίνδυνο το συνδυασμό δύο εξ αυτών, γνωστών ως DnBP και DiBP. Και οι δύο βρίσκονται σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών προϊόντων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα κραγιόν, τα βερνίκια νυχιών, ορισμένες λακ και σαπούνια.

30ebdbec-1822-48d8-98f7-df1d2a94f97f«Οι διαφορές στο IQ είναι ανησυχητικές. Ακόμη και μια πτώση έξι ή επτά μονάδων στο IQ μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στην ακαδημαϊκή επίδοση και επαγγελματική εξέλιξη του παιδιού", αναφέρει ο καθηγητής Robin Whyatt, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Columbia, ο οποίος έλαβε μέρος στη μελέτη.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν την έκθεση σε φθαλικές ενώσεις σε 328 γυναίκες και τα παιδιά τους. Τα παιδιά των μαμάδων που η έκθεσή τους σε DnBP και DiBP ήταν περίπου 25%, είχαν δείκτη νοημοσύνης 6,6 και 7,6 μονάδες χαμηλότερο, αντίστοιχα, σε σχέση με εκείνα που οι μητέρες τους είχαν εκτεθεί σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις.

Σε προηγούμενη μελέτη, οι ίδιοι ερευνητές διαπίστωσαν την αρνητική σχέση μεταξύ της έκθεσης του εμβρύου σε DnBP και DiBP μέσα στη μήτρα και τη διανοητική και κινητική ανάπτυξη του παιδιού σε ηλικία τριών ετών. Νωρίτερα φέτος, η ίδια ομάδα διαπίστωσε ότι τα έμβρυα που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων παρουσιάζουν έως και 78% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος.

Οι ειδικοί καλούν τις μέλλουσες μαμάδες να ελέγχουν πριν αγοράσουν το make-up τους για την ύπαρξη φθαλικών ενώσεων, να μην ζεσταίνουν το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων μέσα σε πλαστικά δοχεία και να αποθηκεύουν τα τρόφιμα σε γυάλινα βάζα στο ψυγείο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.