Αρχική InfoMommy Υγεία Γιατί πρέπει πάντα να πλένουμε τα καινούρια ρούχα πριν τα φορέσουμε;

Γιατί πρέπει πάντα να πλένουμε τα καινούρια ρούχα πριν τα φορέσουμε;

148DDB7D000005DC-3090175-image-m-11_1432161751333Τα ρούχα που αγοράζουμε θα πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο πριν τα φορέσουμε, προειδοποιούν κορυφαίοι επιστήμονες. Τα χημικά που χρησιμοποιούνται για να δώσουν στα ενδύματα την "ατσαλάκωτη" όψη που έχουν στις βιτρίνες των καταστημάτων θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνα για εξανθήματα, φαγούρα και κάθε είδους αλλεργικές αντιδράσεις.

Ο δερματολόγος Donald Belsito, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζει ότι τα ρούχα θα πρέπει να πλένονται τουλάχιστον μία φορά από τη στιγμή που τα αγοράζουμε και προειδοποιεί ότι το ύφασμα μπορεί να αποτελεί "σπίτι" για τα μικρόβια που μεταφέρονται από άλλους ανθρώπους που δοκιμάζουν τα ρούχα στο κατάστημα.

Οι εταιρείες ρούχων που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υποχρεούνται να αποκαλύπτουν τη χρήση των χημικών αυτών ουσιών στις ετικέτες των προϊόντων τους. Όμως, μετρήσεις που έγιναν στη Νέα Ζηλανδία διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των χημικών ουσιών σε ρούχα κινεζικής προέλευσης ήταν μέχρι και 900 φορές υψηλότερα από το επιτρεπόμενο όριο. Σύμφωνα με τον Donald Belsito, η ρητίνη φορμαλδεΰδης είναι ιδιαίτερα ένοχη. Πρόκειται για το άχρωμο εκείνο αέριο που εφαρμόζεται στα ρούχα για να τα εμποδίζει από το να τσαλακώνονται και να μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης μούχλας. Ωστόσο, συνδέεται επίσης με ερεθισμό του δέρματος και αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ο καθηγητής Belsito υποστηρίζει ότι οι χρωστικές μπορεί επίσης να αποτελούν πρόβλημα. Πολλά συνθετικά υφάσματα παίρνουν το χρώμα τους από την ανιλίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δερματική αντίδραση σε όσους είναι αλλεργικοί. Μια απλή πλύση μπορεί να εξακολουθεί να αφήνει μερικά υπολείμματα, γι αυτό το ιδανικό θα ήταν να πλένετε τα ρούχα δύο φορές εάν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί στη χημική αυτή ένωση.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.