Γιατί τα δελφίνια πηδάνε έξω από το νερό;

Jumping_Bottlenose_Dolphins /Τα δελφίνια πηδάνε έξω από το νερό, όχι μόνο για ένα συγκεκριμένο λόγο, αλλά για πολλούς!

Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι αυτοί:

Εξοικονόμηση ενέργειας
Όταν ταξιδεύουν τα δελφίνια, πολλές φορές πηδάνε έξω από το νερό, επειδή αθροιστικά, απαιτείται λιγότερη ενέργεια για τη μετακίνησή τους, απ’ ό,τι αν διασχίζανε τη διαδρομή, κολυμπώντας μέσα στο νερό. Το νερό έχει αρκετά μεγαλύτερη αντίσταση απ’ ό,τι ο αέρας και με ένα καλό τίναγμα από το νερό στον αέρα, μπορούν να πετύχουν ένα καλό αποτέλεσμα, εξοικονομώντας αρκετή ενέργεια! Επίσης, συχνά ακολουθούν ένα πλοίο από πίσω. Γιατί το κάνουν αυτό; Όταν το πλοίο κινείται, δημιουργεί ένα ”ρεύμα” προς τα μπροστά. Μπαίνοντας σε αυτό το ”ρεύμα” τα δελφίνια, κινούνται πιο εύκολα προς τα εμπρός!

Αναζήτηση τροφής

Ένας άλλος λόγος που τα δελφίνια πηδάνε έξω από το νερό, είναι προς αναζήτηση τροφής. Επίσης, τρομάζουν τα ψάρια αναγκάζοντάς τα να ”συσπειρωθούν” με το κοπάδι τους, οπότε η λεία για το δελφίνι να είναι πιο πλούσια!

dolphin-wallpaper-1Επικοινωνία

Τα δελφίνια πηδάνε έξω από το νερό με ιδιαίτερο τρόπο, για διάφορους λόγους επικοινωνίας με άλλα δελφίνια, όπως για παράδειγμα για να επισημάνουν στα άλλα δελφίνια την έναρξη ή τη λήξη ενός ταξιδιού. Επίσης, συνδυαστικά με το τίναγμα, βγάζουν κάποιους ήχους, προειδοποιώντας τα άλλα δελφίνια για κάποιον κίνδυνο.

Άμυνα

Πολλές φορές για να διώξουν από πάνω τους διάφορα παράσιτα ή παρασιτικά ψαράκια, πηδάνε και σκάνε στο νερό, ώστε να τα ξεφορτωθούν! Επίσης, το ίδιο κάνουν για να ξεφορτωθούν κάποιον καρχαρία που θέλει να τα φάει, κάνοντάς του τη ζωή δύσκολη!