Αρχική Quiz Γιατί τα λουλούδια έχουν όμορφα και ζωηρά χρώματα;

Γιατί τα λουλούδια έχουν όμορφα και ζωηρά χρώματα;

fieldofflowers02Τα λουλούδια διαθέτουν μία ειδική λειτουργία για την αναπαραγωγή των φυτών, την επικονίαση. Πρόκειται για τη διαδικασία μεταφοράς γύρης από το ένα φυτό στο άλλο, για την αναπαραγωγή τους.

Πολλά φυτά βασίζονται στην αλληλεπίδρασή τους με τα έντομα για την επικονίαση. Το αναπαραγωγικό κύτταρο τέτοιων φυτών είναι τοποθετημένο σε ένα συγκεκριμένο μέρος του λουλουδιού το οποίο λέγεται ανθήρας. Η γύρη στους ανθήρες αποτελεί ουσιαστικά το αρσενικό κύτταρο για την επικονίαση. Αυτά τα κύτταρα, προκειμένου να επιτευχθεί η γονιμοποίηση, πρέπει να συνενωθούν με τα ωάρια σε ένα άλλο μέρος του φυτού που λέγεται ύπερος. Όταν ένα έντομο πηγαίνει από το ένα φυτό στο άλλο μεταφέρει τη γύρη με τα άκρα του και έτσι βοηθάει στη γονιμοποίηση. Δηλαδή κάνει την επικονίαση από φυτό σε φυτό. Αυτό το είδος γονιμοποίησης είναι γνωστό και ως ετεροεπικονίαση και έχει πολλά πλεονεκτήματα για την εξέλιξη του γενετικού κώδικα ενός φυτού έναντι της αυτοεπικονίασης.

Τα ζωηρά λοιπόν χρώματα του λουλουδιού, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την προσέλκυση των εντόμων για τη γονιμοποίηση των φυτών! Αν τα λουλούδια δεν είχαν έντομα χρώματα, δεν θα προσέλκυαν τα έντομα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.