Αρχική Quiz Γιατί τα νομίσματα είναι στρογγυλά;

Γιατί τα νομίσματα είναι στρογγυλά;

coinsTα στρογγυλά νομίσματα φθείρονται λιγότερο – τα χρησιμοποιημένα νομίσματα με γωνίες έχουν λιγότερες χαρακιές από τα στρογγυλά. Εξάλλου τα στρογγυλά νομίσματα παράγονται ευκολότερα μαζικά. Τέλος, υπάρχει μια μακρά παράδοση κατασκευής στρογγυλών νομισμάτων.

Τα πρώτα νομίσματα κατασκευάστηκαν γύρω στα 650-625 π.Χ. από τους αρχαίους Έλληνες στην Έφεσο και στις Σάρδεις της Μικράς Ασίας. Το αποτύπωμα γινόταν πάνω σε σβόλους θερμού μετάλλου που είχαν το ίδιο βάρος μεταξύ τους. Κατά τη σφράγιση πιέζονταν οι σβόλοι ώστε να γίνουν επίπεδοι και το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία νομίσματος που ήταν μεν στρογγυλό αλλά όχι τέλειος κύκλος. Η βασική αρχή είναι περίπου η ίδια με εκείνη που χρησιμοποιείται σε υλικά όπως η πλαστελίνη ή η ζύμη, όπου ένα σβόλος πιέζεται για να σχηματιστεί μια στρογγυλή φόρμα. Η μορφή των νομισμάτων άλλαζε με την πάροδο του χρόνου. Τα πρώτα νομίσματα ήταν χοντροί και ακανόνιστοι μεταλλικοί σβόλοι. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν πιο επίπεδα και στρογγυλά νομίσματα στο βαθμό που αναπτύσσονταν οι τεχνικές και οι μέθοδοι κατασκευής. Ωστόσο τα νομίσματα δεν είναι πάντοτε στρογγυλά. Κατά καιρούς έχουν κατασκευαστεί τριγωνικά, οβάλ και τετράγωνα νομίσματα καθώς και σε σχήμα κιθάρας, βεντάλιας, λουλουδιού ή χάρτη.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.