Γιατί τα παιδιά αγαπούν τόσο πολύ τα «Παραμύθια Ντορεμύθια» του Ευγένιου Τριβιζά;

Μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές παιδικών βιβλίων είναι τα “Παραμύθια Ντορεμύθια” του αγαπημένου συγγραφέα, Ευγένιου Τριβιζά, που με τις ευφάνταστες ιστορίες του έχει καταφέρει να κερδίσει την καρδιά και το μυαλό των μικρών αναγνωστών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσµο.

Τα βιβλία της σειράς που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο αποτελούνται από 19 αυτοτελή έμμετρα παραμύθια που έχουν ξεπηδήσει από τη συγγραφική πένα του σπουδαίου παραμυθά και μεταφέρουν τα παιδιά σε τόπους μαγικούς και ονειρεμένους, όπου τα πάντα μπορεί να συμβούν, αρκεί να το πιστέψεις.

Έχοντας ως φιλοσοφία του την απόψη ότι “Τα παραμύθια είναι η θρεπτικότερη τροφή της φαντασίας. Και η φαντασία είναι η πηγή της δημιουργικότητας, ο μαιευτήρας της επιστημονικής προόδου και ο προθάλαμος κάθε νέας πραγματικότητας. Διαφορετικά τα παιδιά, αντί να ξεπερνούν, θα υπηρετούν μόνο την πραγματικότητα”, ο συγγραφέας έχει καταφέρει να γράψει ιστορίες αριστουργήματα που δικαίως κατέχουν τη δική τους εξέχουσα θέση σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη.

5 λόγοι που τα παιδιά διαβάζουν φανατικά τα «Παραμύθια Ντορεμύθια»

  • Ακολουθώντας την επιτυχημένη συνταγή όλων των βιβλίων του Τριβιζά, τα «Παραμύθια Ντορεμύθια» μεταφέρουν τα παιδιά σε έναν πολύχρωμο κόσμο, όπου αντικείμενα της καθημερινότητας, πλάσματα της φύσης, ζώα, φυτά, λουλούδια, φρούτα και λαχανικά, κάθε άλλο παρά ψυχρά και άψυχα μπορούν να χαρακτηριστούν. Στις σελίδες των βιβλίων του όχι μόνο αποκτούν φωνή και υπόσταση, αλλά πρωταγωνιστούν σαν κανονικοί άνθρωποι. Η τεχνική της προσωποποίησης αποτελεί το ιδανικό μέσο για να περάσει ο συγγραφέας μηνύματα στα παιδιά χωρίς αυτά να το αντιληφθούν ευθέως. Παράλληλα, οι προσωποποιήσεις προσδίδουν στις ιστορίες  ζωντάνια και παραστατικότητα και ο αναγνώστης δεν χάνει το ενδιαφέρον του ούτε για μια στιγμή. Η θεατρικότητα των έργων του είναι σήμα κατατεθέν και συμβάλλει τα μέγιστα ώστε το παιδί να μείνει προσηλωμένο στην αφήγηση και να αδημονεί να διαβάσει τι θα συμβεί στη συνέχεια, καθώς οι ανατροπές αποτελούν συνήθη πρακτική.

 

  • Αν θέλεις τα παιδιά να διαβάσουν μια έξυπνη ιστορία που θα τους δώσει σπουδαία διδάγματα και συνάμα θα τους χαρίσει στιγμές αστείρευτου γέλιου, το χιούμορ του Τριβιζά είναι εγγύηση! Στις σελίδες των βιβλίων του, ο μικρός αναγνώστης μεταφέρεται έστω και νοερά, άλλοτε µέσω της παρωδίας και άλλοτε µέσω της σάτιρας, σε έναν κόσμο καλύτερο από τον δικό μας και σε πολλές περιπτώσεις σε έναν κόσμο που ιδανικά έτσι θα έπρεπε να είναι. Η λεπτή ειρωνεία και η κριτική σε καταστάσεις και συμπεριφορές διαπλέκονται με αριστοτεχνικό τρόπο και σε συνδυασμό με τις τεχνικές της ανατροπής και της υπονόμευσης προκαλούν αυθόρμητο γέλιο στα παιδιά, που “μπαίνουν” στην υπόθεση της εκάστοτε ιστορίας και απολαμβάνουν όσο τίποτα την εξέλιξη της πλοκής.

 

  • Το γλωσσικό σύμπαν του Ευγένιου Τριβιζά είναι μοναδικό στο είδος του. Χειρίζεται τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας όσο κανείς άλλος συγγραφέας της εγχώριας παιδικής λογοτεχνίας και φέρνει τα παιδιά σε επαφή με λέξεις που δεν ακούγονται συχνά πια. Στο σημείο αυτό δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε και στο γεγονός πως εξαιτίας της βαθιάς του γνώσης της γλώσσας, ο μεγάλος μας παραμυθάς έχει τη δεινότητα να “παίζει” με τις λέξεις, να πειραματίζεται και διαρκώς να παράγει νέες λέξεις που ξεπηδούν από τη δημιουργική συνάντηση υπαρχουσών λέξεων. Είναι γλωσσοπλάστης και κάθε του ιστορία ξεχωρίζει για την ονοματοποιία της, το καλλιεργημένο λεξιλόγιο και τους ανατρεπτικούς λεκτικούς συνδυασμούς σε απροσδόκητες συνθέσεις.  Με τον τρόπο αυτό, τα παραμύθια του διακρίνονται από μουσικότητα και ρυθμό, γεγονός που συντείνει στην τεράστια αποδοχή τους από το παιδικό κοινό.

 

  •  Η εικονογράφηση παίζει και αυτή τον δικό της ρόλο στα μυστικά της επιτυχίας της σειράς “Παραμύθια Ντορεμύθια”. Παρατηρείται απόλυτη ισορροπία κειμένου και εικόνας, καθώς το ένα συμπληρώνει το άλλο. Όλοι οι εικονογράφοι που έχουν σκιτσάρει τα παραμύθια της σειράς έχουν αποτυπώσει και αποθεώσει τη λογοτεχνική σύλληψη του Τριβιζά, προσφέροντας το δικό τους λιθαράκι ώστε το παιδί να αφομοιώσει οπτικά όσα διαβάζει αλλά και ταυτόχρονα να καλλιεργηθεί το αισθητικό του κριτήριο.

 

  • Στο τέλος κάθε ιστορίας, τα παιδιά καλούνται να ανακεφαλαιώσουν τα όσα διάβασαν στις προηγούμενες σελίδες μέσα από ευχάριστες διασκεδαστικές δραστηριότητες και παιχνίδια με αυτοκόλλητα και ρομβοκόλλητα. Με τις δραστηριότητες αυτές, ο μικρός αναγνώστης εξασκεί τη μνήμη και την παρατηρητικότητά του,  οξύνει την οπτική του αντίληψη, τη φαντασία και την περιέργειά του και κάνει τα πρώτα του ζωγραφικά βήματα.

Αυτά είναι τα 5 αγαπημένα μας “Παραμύθια Ντορεμύθια”

Τα δικά μου παιδιά έχουν μια σχέση λατρείας με τα Παραμύθια Ντορεμύθια καθώς τα έχουμε διαβάσει όλα και τα ξαναδιαβάζουμε ευχάριστα με την πρώτη ευκαιρία. Όλες οι ιστορίες της σειράς είναι διασκεδαστικές και υπέροχες, όμως 5 είναι αυτές που έχουμε ξεχωρίσει λίγο παραπάνω:

“Η Πουπού και η Καρλότα” ήταν από τα πρώτα παραμύθια που αγάπησε ο 5χρονος γιος μου και η ιστορία της Πουπού, της πονηρής αλεπούς που προσπαθεί να πείσει την Καρλότα την τσαχπίνα άσπρη κότα να βγει από το κοτέτσι για να την κάνει γιουβέτσι, του είχε κάνει τέτοια εντύπωση που την έλεγε σε γνωστούς και φίλους.

Το μωβ βιβλίο της “Νύχτας με την μπανανόφλουδα” είναι το δικό μου αγαπημένο καθώς μέσω αυτού εξήγησα στα παιδιά μου, ότι κάθε μας πράξη – καλή ή κακή – έχει πάντα αντίκτυπο στους υπόλοιπους ανθρώπους και πρέπει πάντα να αποφεύγουμε να κάνουμε ό,τι δεν θέλουμε να υποστούμε.

Το “Ένα κεράκι για το ρινοκεράκι” ήταν το βιβλίο που με βοήθησε να μιλήσω στα παιδιά για τα συναισθήματα και για το πώς πρέπει να τα διαχειρίζονται, ενώ “Ο κύριος Ζαχαρίας και η κυρία Γλυκερία” ήταν η πρώτη ιστορίας αγάπης που διάβασαν τα παιδιά μου και από τότε κάθε ερωτευμένο ζευγάρι το αποκαλούν χαϊδευτικά “Ο κύριος Ζαχαρίας και η κυρία Γλυκερία”.

Τέλος, ξεχωρίζουμε το “Ποιος έκανε Πιπί στον Μισισιπή;” γιατί ήταν το θεατρικό που πρωτοέπαιξε η κόρη μας στο νηπιαγωγείο και – όπως καταλαβαίνετε – το μάθαμε απ’έξω για ευνόητους λόγους.

Ετοιμαστείτε για αξέχαστα ταξίδια στον κόσμο των παραμυθιών

Ανακαλύψτε τα Παραμύθια Ντορεμύθια και είμαστε σίγουροι ότι θα περάσετε υπέροχες στιγμές παρέα με τα πιτσιρίκια σας διαβάζοντας παραμύθια με σπαρταριστούς χαρακτήρες και απολαυστικές περιπέτειες που είναι γραμμένα για να διαβάζονται από μικρούς και μεγάλους, από μεγάλους σε μικρούς και από μικρούς σε μεγάλους.

Καλή ανάγνωση!