- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Γιατί τα παιδιά παθαίνουν περισσότερες λοιμώξεις του αυτιού από τους ενήλικες;

Ο κύριος λόγος για τον οποίο τα παιδιά παθαίνουν περισσότερες λοιμώξεις του μέσου ωτός [2] (μέση ωτίτιδα) σε σχέση με τους ενήλικες, είναι η κακή λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας που συνδέει το μέσο αυτί με το πίσω μέρος της μύτης.

Ο σωλήνας αυτός αναπτύχθηκε, ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση του αέρα στο εξωτερικό του αυτιού και να απομακρύνεται το υγρό στην περίπτωση λοίμωξης. [3] Η ευσταχιανή σάλπιγγα ενός παιδιού και ενός ενήλικου ατόμου δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο για διάφορους λόγους. Θα ήταν υπερβολικά απλουστευμένο να πούμε, ότι στα παιδιά η σάλπιγγα αυτή είναι πολύ στενότερη.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις λοιμώξεις του μέσου ωτός

Εκτός από αυτό, υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία της, όπως το μέγεθος, η γωνία, η δράση των μυών, υπεύθυνων για το άνοιγμα της σάλπιγγας και πολλά άλλα, αναφέρει ο Παύλος Τσολαρίδης, M.D. Ωτορινολαρυγγολόγος – Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου [4].

Συμπερασματικά, τα αυτιά των παιδιών δεν αερίζονται τόσο καλά όσο τα αυτιά των ενηλίκων. Ακριβώς όπως και με όλες τις άλλες ιδιαιτερότητες της ανθρώπινης ανατομίας, η λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μερικά παιδιά παθαίνουν πολύ συχνά λοιμώξεις σε όλα τα μέρη του αυτιού, ενώ κάποια άλλα δεν τις παθαίνουν ποτέ. Συνολικά, τα μικρά παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις και συσσώρευση υγρού στα αυτιά.  [5]

Η κατάσταση βελτιώνεται όταν τα περισσότερα παιδιά φτάνουν στην ηλικία των 4-6 ετών, επειδή η σάλπιγγα ωριμάζει αρκετά και λειτουργεί όπως και στους ενήλικες

Εκτός από τα προβλήματα με την ευσταχιανή σάλπιγγα, τα μικρά παιδιά έχουν ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα και συνέχεια βρίσκονται σε επαφή με άλλα άρρωστα παιδιά στο σχολείο ή στο νηπιαγωγείο. Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (όπως το κοινό κρυολόγημα) είναι πιο συχνές στα παιδιά, και αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία της σάλπιγγας και άσχημες λοιμώξεις στο σωλήνα με έντονο πρήξιμο στους τοίχους.

Οι αλλεργίες είναι συχνές στα παιδιά, αλλά δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να δείχνουν ότι αποτελούν αιτία λοιμώξεων στα αυτιά

Παρά το γεγονός ότι οι αλλεργίες μπορούν και οπωσδήποτε πρέπει να αντιμετωπίζονται, η θεραπεία δεν φαίνεται να έχει μεγάλη επίδραση στις παθήσεις αυτιών. Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι το μπιμπερό [6], τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή η χρήση πιπίλας μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη των ασθενειών του αυτιού, αλλά και πάλι δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις θεωρίες.

Πέρα από αυτό, τα μικρά παιδιά έχουν μεγαλύτερη ποσότητα των αδενοειδών εκβλαστήσεων, σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικους. Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) είναι μικρά μαξιλαράκια του ιστού, που αναπτύσσονται στο ρινοφάρυγγα και εμποδίζουν ή προκαλούν μόλυνση στο ένα άκρο της ευσταχιανής σάλπιγγας. Ανήκουν επίσης στους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση των ασθενειών στα αυτιά των παιδιών.

Διαβάστε επίσης:

Πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας “καίει” τον πατέρα Αντώνιο – Οι σακούλες με τα 500άρικα και οι αγοραπωλησίες εν μέσω capital control [7]

Η νηστεία μικρών και μεγάλων χρειάζεται προγραμματισμό και προσοχή [8]

Δίκη Πισπιρίγκου:“Οι εξετάσεις της Τζωρτζίνας ήταν καθαρές” – Η κατάθεση του παιδιάτρου του Καραμανδάνειου [9]