Αρχική InfoBaby 12-36 μηνών Γιατί τα πόδια του παιδιού μου είναι στραβά στα γόνατα;

Γιατί τα πόδια του παιδιού μου είναι στραβά στα γόνατα;

ripΤα παιδιά μέσα στα πλαίσια της φυσιολογικής τους ανάπτυξης παρουσιάζουν διαφορές στην εμφάνιση των ποδιών τους ανάλογα με την ηλικία τους. Τα περισσότερα παιδιά αρχικά παρουσιάζουν ραιβοποδία για να ακολουθήσει η βλαισοποδία και τέλος η φυσιολογική τύπου ενήλικα μορφή.

Ραιβοποδία είναι η κατάσταση στην οποία τα γόνατα παραμένουν σε απόσταση όταν το παιδί στέκεται όρθιο με ενωμένους τους αστραγάλους, δηλαδή τα πόδια κάνουν καμπύλη προς τα έξω. Όλα σχεδόν τα παιδιά γεννιούνται με ραιβοποδία, που θεωρείται το αποτέλεσμα της στάσης που έχει το έμβρυο μέσα στη μήτρα της μάνας του. Η κυρτότητα υποχωρεί σταδιακά μέχρι το παιδί να γίνει 3 χρόνων, οπότε και διορθώνεται από μόνη της. Εάν όμως συνεχίζεται και γίνεται εντονότερη καλό είναι να ζητηθεί ιατρική βοήθεια.

orthopedikoΜετά τα 3 χρόνια τα γόνατα αρχίζουν να πλησιάζουν σιγά-σιγά το ένα με το άλλο, καθώς η ραιβοποδία σταδιακά διορθώνεται και στα περισσότερα νήπια ηλικίας 4-5 χρόνων αρχίζει να εκδηλώνεται κάποιου βαθμού βλαισοποδία δηλαδή όταν το παιδί στέκεται όρθιο με τα γόνατα κολλημένα οι αστράγαλοί του να μην εφάπτονται. Σταδιακά τα επόμενα χρόνια γόνατα και αστράγαλοι ευθυγραμμίζονται έτσι ώστε μέχρι την εφηβεία τα πόδια του παιδιού μας να έχουν φυσιολογική εμφάνιση χωρίς καμία απολύτως θεραπεία.

Βαράκης Νίκος

Παιδίατρος

http://www.paidiatre.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.