Αρχική Quiz Γιατί τα πουλιά πετούν σε σχηματισμό βέλους;

Γιατί τα πουλιά πετούν σε σχηματισμό βέλους;

CanadianGeese(1306x874)Το μυστήριο του γιατί τόσα πολλά πουλιά πετούν σε σχηματισμό V - και πώς μπορούν και στοιχίζονται- ισχυρίζονται ότι έλυσαν επιστήμονες από το Royal Veterinary College.

Παρακολουθώντας με ειδικές συσκευές, προσαρτημένες σε ένα κοπάδι σπάνιων μεταναστευτικών πουλιών, οι βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο τρόπος που πετούσαν τα πουλιά -διατηρώντας τον σχηματισμό τους σε σχήμα V - ταίριαζε απόλυτα με τις προβλέψεις του θεωρητικού μοντέλου της αεροδυναμικής.

Μάλιστα, το κοπάδι διατηρούσε τον καλύτερο δυνατό σχηματισμό καθώς υψωνόταν στον ουρανό, παραμένοντας το καθένα κοντά στο τελείωμα των φτερών του προηγούμενου πτηνού, αρχίζοντας τη στοίχηση από τον "αρχηγό" του κοπαδιού. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, έδειξε επίσης ότι τα πουλιά χρονομετρούσαν το φτερούγισμα τους.

geese3522"Τοποθετούνται στην καλύτερη δυνατή θέση και κουνούν τα φτερά τους στον καλύτερο δυνατό ρυθμό" ανέφερε ο δρ Πορτουγκάλ στο ειδησεογραφικό τμήμα του Nature. Κατά τη διάρκεια της πτήσης τους, τα πουλιά άλλαζαν συχνά θέση και ρυθμό της κίνησης των φτερών τους. Αυτά που βρίσκονταν στα σκέλη του V – λίγο πιο πίσω από το πουλί που πετούσε μπροστά – κουνούσαν τα φτερά τους συγχρονισμένα ώστε να επιτρέπουν σε εκείνα που πετούσαν τελευταία να παίρνουν περισσότερη ώθηση. Αντίθετα, αυτά που βρίσκονταν ακριβώς πίσω από τον "οδηγό" κουνούσαν τα φτερά τους εκτός χρόνου, ώστε να ελαχιστοποιούν την επίδραση της καθοδικής φοράς που δημιουργούσαν οι στρόβιλοι από τα φτερά του πρώτου πουλιού.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν τα πουλιά έχουν εξαιρετική ικανότητα να αισθάνονται ή και να προβλέπουν τις αναταράξεις του αέρα


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.