Αρχική Quiz Γιατί τα πτηνά των δασών επηρεάζονται περισσότερο από το κρύο;

Γιατί τα πτηνά των δασών επηρεάζονται περισσότερο από το κρύο;

birds-wallpaper5Τα πτηνά που ζουν στις πόλεις αντεπεξέρχονται καλύτερα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και σε ακραίες καιρικές συνθήκες σε σχέση με αυτά που ζουν στην ύπαιθρο, καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μιας νέας βρετανικής μελέτης, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση PLOS ONE. Οι επιστήμονες αποδίδουν την ανθεκτικότητά τους στο γεγονός ότι αναγκάζονται να αναζητήσουν τροφή από περισσότερες πηγές για τα μικρά τους.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Anglia Ruskin θέλησαν να μελετήσουν τις επιπτώσεις σε δύο είδη μικρών πτηνών, σε «μια από τις χειρότερες περιόδους αναπαραγωγής στα χρονικά», όπως χαρακτήρισε η Βρετανική Εταιρεία Ορνιθολογίας το κύμα ψύχους και υγρασίας που επικράτησε την άνοιξη του 2012 στη Βρετανία, χρησιμοποιώντας δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας.

Στις αστικές τοποθεσίες που μελέτησαν, είδαν ότι τα πτηνά ανέθρεψαν λιγότερους και πιο μικρόσωμους νεοσσούς απ’ ό,τι άλλες χρονιές. Ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν ακόμη χειρότερο για τα πτηνά που ζούσαν σε δασικές εκτάσεις, καθώς η φάση μεταξύ της γέννησης και της επώασης διαρκούσε κατά μέσο όρο 32 ημέρες, όταν για τα πουλιά των πόλεων ήταν μόλις 17 ημέρες. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αυτή η διαφορά έχει ως αποτέλεσμα τη γέννηση μικρότερου αριθμού νεοσσών, οι οποίοι είναι λιγότερο ανθεκτικοί.

Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν την καθυστέρηση «πρωτοφανή» στα δέκα χρόνια που μελετούν τις αναπαραγωγικές συνήθειες των πτηνών, εξηγώντας ότι οι ψυχρές συνθήκες παίζουν καθοριστικό ρόλο και στην αναπαραγωγή και την ανάπτυξη της κάμπιας, καθώς έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των πληθυσμών και, κατά συνέπεια, τον περιορισμό της διαθέσιμης τροφής για τα πτηνά.

«Εάν αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνουν πιο συνηθισμένα εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τότε τα πτηνά που ζουν σε αστικά περιβάλλοντα ενδέχεται να έχουν το πλεονέκτημα», προειδοποίησε μιλώντας στο BBC η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Νάνσι Χάρισον.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.