Αρχική Quiz Γιατί τα σκυλιά γέρνουν τα κεφάλια τους όταν τους μιλάμε; (βίντεο)

Γιατί τα σκυλιά γέρνουν τα κεφάλια τους όταν τους μιλάμε; (βίντεο)

dog_6

Μπορούμε να κάνουμε πολλές υποθέσεις!

Από το ότι προσπαθούν να μας ακούσουν καλύτερα μέχρι ότι προσπαθούν να βλέπουν τα πρόσωπά μας με μεγαλύτερη σαφήνεια! Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το τι κρύβεται πίσω από αυτή την αξιολάτρευτη  χειρονομία.

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι όταν το σκυλί σας ακούει ένα παράξενο ήχο ή όταν τον ρωτάς αν θα ήθελε να πάει μια βόλτα, τότε γέρνει κεφάλι του στο πλάι.

Η κίνηση φαίνεται να λέει, «ακούω», αλλά τι πραγματικά συμβαίνει όταν τα κεφάλια των σκύλων παίρνουν κλίση στο άκουσμα ήχων;

 Ας δούμε μερικές πιθανές εξηγήσεις!

 

- Προσπαθούν να ακούσουν καλύτερα

Τα σκυλιά έχουν κινητά ακουστικά πτερύγια, που τα βοηθούν να εντοπίσουν την πηγή του ήχου, αλλά έχουν επίσης εγκεφάλους που μπορεί να υπολογίσουν  χρονικές διαφορές μεταξύ των αφίξεων του ήχου σε κάθε αυτί. Μια μικρή αλλαγή στη θέση του το κεφάλι ενός σκύλου παρέχει πρόσθετες πληροφορίες που ο σκύλος μπορεί να χρησιμοποιήσει για να εκτιμήσει την απόσταση ενός ήχου.

Έτσι, γέρνοντας το κεφάλι μπορεί να βοηθήσει το ζώο εντοπίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη θέση και την απόσταση του ενός ήχου.

-Προσπαθούν να μας καταλάβουν

Σύμφωνα με τον Steven R. Lindsay και το «Εγχειρίδιο Εφαρμοσμένης Συμπεριφορά και Εκπαίδευση, για σκύλους", όταν ένας σκύλος ακούει τη φωνή σας, προσπαθεί να εντοπίσει γνωστές λέξεις ή ήχους που ο ίδιος συνδέει με μια ανταμοιβή, όπως συμβαίνει σε έναν περίπατο ή όταν του δίνετε ένα μεζεδάκι!

Οι μύες του μέσου ωτός ενός σκυλιού - που ελέγχεται από ένα τμήμα του εγκεφάλου - είναι επίσης υπεύθυνες για τις εκφράσεις του προσώπου και τις κινήσεις της κεφαλής, έτσι ώστε όταν ένας σκύλος γέρνει το κεφάλι του, ο ίδιος προσπαθεί να αντιληφθεί τι λέτε, καθώς και να επικοινωνήσει  μαζί σας και να δείξει ότι ακούει!

-Δεν μπορεί να δει τα πρόσωπά μας εύκολα

Σε μια προσπάθεια να μας καταλάβουν, τα σκυλιά χρησιμοποιούν όχι μόνο τα λόγια μας  αλλά και τις εκφράσεις του προσώπου, τη γλώσσα του σώματος και τις κινήσεις των ματιών. Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό για αυτά να δουν τα πρόσωπά μας, λέει ο  Δρ Stanley Corren,  για κάποιους από τους λόγους, για τους οποίους τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι όταν τους μιλάμε.

-Τα έχουμε μάθει να το κάνουν!

Όταν τα σκυλιά γέρνουν τα κεφάλια τους όταν τους  μιλάμε, είναι αναμφισβήτητα χαριτωμένο - απλά δείτε το βίντεο παρακάτω - και έχουμε την τάση να ανταποκριθούμε σε αυτή την συμπεριφορά με θετική ενίσχυση. Ίσως γελάμε ή χαμογελάμε, τα χαϊδεύουμε ή παίζουμε μαζί τους!

Αντιδρώντας με τέτοιο τρόπο, ενθαρρύνουμε αυτή τη δραστηριότητα, και ο σκύλος θα την επαναλάβει στο μέλλον!

Δείτε ένα αστείο βίντεο!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.