Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Γιατί τα βρέφη υποβάλλονται σε υπερηχογράφημα ισχίων;

Γιατί τα βρέφη υποβάλλονται σε υπερηχογράφημα ισχίων;

Notice_baby_health_through_fecesΓράφει ο Κυριάκος Σαμίκος, ιατρός ακτινοδιαγνώστης, επιστημονικός συνεργάτης Τμήματος Γενικών Υπερήχων «Μητέρα»

Η υπερηχογραφική εξέταση στα νεογνά βοηθά στην έγκαιρη και αξιόπιστη διάγνωση της αναπτυξιακής δυσπλασίας του ισχίου, δηλαδή της ανωμαλίας στη φυσιολογική ανάπτυξη της άρθρωσης, μελετώντας με ακρίβεια την ανατομία της περιοχής.

Η δυσπλασία αυτή οφείλεται κυρίως στη διαταραχή της σχέσης της κεφαλής του μηριαίου οστού και της κοτύλης. Πρόκειται για ανωμαλία που παρατηρείται κατά τη γέννηση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2%. Παρουσιάζεται συχνότερα σε βρέφη γυναικείου φύλου, σε αυτά με ισχιακή προβολή και περισσότερο στο αριστερό ισχίο. Οι πρώτες 6 εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την ανάπτυξη ενός υγιούς ισχίου. Τόσο η ηπιότερη μορφή της αναπτυξιακής δυσπλασίας, που είναι η ανωριμότητα στη διαμόρφωση και το βάθος της κοτύλης, όσο και η βαρύτερη μορφή της, που είναι το εξάρθρημα, με την έγκαιρη διάγνωση και την άμεση αντιμετώπιση οδηγεί στη θεραπεία του προβλήματος, σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τον πλέον ανώδυνο τρόπο για το νεογνό.

Παλαιότερα η καθυστερημένη διάγνωση της αναπτυξιακής δυσπλασίας οδήγησε πολλά παιδιά στην αναπηρία, γιατί την κλινική εξέταση δεν συνόδευε μια απεικονιστική εξέταση όπως η σύγχρονη υπερηχοτομογραφία, με άριστη διακριτική ικανότητα, χαμηλό κόστος και χωρίς την ανάγκη της έκθεσης του εξεταζόμενου νεογνού σε ακτινοβολία.

newborn_doctor91388777-621x351Η εξέταση των ισχίων μπορεί να πραγματοποιείται υπερηχογραφικά αμέσως μετά τη γέννηση του νεογνού μέχρι έξι μηνών. Μπορεί να γίνεται και σε μεγαλύτερη ηλικία, αν και αυτό εξαρτάται από την εμφάνιση των πυρήνων οστέωσης. Η αξία της υπερηχογραφικής διαγνωστικής προσέγγισης ελαττώνεται όσο αυξάνεται η ανάπτυξη των πυρήνων οστέωσης. Με το υπερηχογράφημα θέλουμε να προσδιορίσουμε: την ανατομική σχέση της κεφαλής του μηριαίου οστού και της κοτύλης, τη σταθερότητα της άρθρωσης, οδηγά σημεία που βοηθούν στην ταξινόμηση του προβλήματος.

Η εξέταση και οι μετρήσεις που τη συνοδεύουν πρέπει να πραγματοποιείται με απόλυτη ακρίβεια, ώστε να είναι δυνατή και αξιόπιστη η σύγκριση με τον επανέλεγχο που μπορεί να ακολουθήσει. Σε περίπτωση που διαγνωστεί οποιοδήποτε πρόβλημα είναι επιβεβλημένη αρχικά μια δεύτερη εξέταση μετά πάροδο μηνός και ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, τακτική παρακολούθηση μέχρι το τέλος της συντηρητικής θεραπείας. Οταν πλέον δεν είναι εφικτή η πραγματοποίηση ενός υπερηχογραφήματος λόγω ηλικίας ή ανάπτυξης του παιδιού, πρέπει να γίνει ακτινογραφία ισχίων. Είναι λοιπόν σαφές ότι όσο πιο έγκαιρα πραγματοποιηθεί ένα υπερηχογράφημα ισχίων τόσο πιο άμεση θα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος που τυχόν θα διαγνωστεί, θα αποφύγουμε δε την πιθανή μελλοντικά έκθεση του παιδιού σε ακτινοβολία.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.