Γιατί τα ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη;

P1040782Αναρωτηθήκατε ποτέ, γιατί οι αρκούδες και διάφορα άλλα ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη; Τι συμβαίνει στο σώμα τους και τι είναι αυτή η χειμερία νάρκη; Με τον όρο χειμερία νάρκη χαρακτηρίζεται μια κατάστασης μακράς ύπνωσης στην οποία και περιέρχονται πολλά ζώα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και ιδιαίτερα εκείνα που ζουν σε ψυχρότερα γεωγραφικά πλάτη για να αποφύγουν εκείνο το κρύο.

Μερικά θηλαστικά  εύκρατων και αρκτικών περιοχών και πολλά ψάρια, ερπετά και αμφίβια περιέρχονται σε αυτήν την κατάσταση. Κατά τη χειμερία νάρκη, ο μεταβολισμός των ζώων αυτών επιβραδύνεται και η θερμοκρασία του σώματός τους μειώνεται αισθητά. Γενικά η χειμερία νάρκη αρχίζει όταν ο καιρός κρυώνει και η αναζήτηση τροφής είναι πολύ δυσχερής, ενώ η θερμοκρασία του σώματος των θηλαστικών διατηρείται στο συνηθισμένο επίπεδο που όμως μπορεί και να φθάσει τους 0° (όπως στη περίπτωση των χάμστερς), ή να φθάσει ακόμη και στη θερμοκρασία περιβάλλοντος (π.χ. νυχτερίδες). Τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη εξ ανάγκης είναι μεσαίου μεγέθους, επειδή ακριβώς αυτά μπορούν να έχουν αρκετό απόθεμα τροφής, χωρίς πολύ μεγάλη επιφάνεια σώματος από την οποία να χάνουν θερμότητα.

Sleep Like A Bear Animal Desktop235Η εξαίρεση της αρκούδας

Η χειμερία νάρκη της αρκούδας είναι μια μορφή ύπνου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι ζωτικές λειτουργίες ελαχιστοποιούνται. Ενώ, όταν η αρκούδα κοιμάται κανονικά, η καρδιά της χτυπάει με 40-50 παλμούς το λεπτό, κατά τη χειμερία νάρκη πάλλεται μόλις 6–19 φορές το λεπτό. Ακόμα και η λειτουργία των πνευμόνων ελαχιστοποιείται στις 6 ανάσες το λεπτό. Οι αρκούδες έχουν συνήθως θερμοκρασία σώματος 37 βαθμούς, αλλά κατά τη χειμερία νάρκη η θερμοκρασία τους πέφτει στους 32 περίπου βαθμούς. Η σχετικά μικρή πτώση της θερμοκρασία επιτρέπει στην αρκούδα να ξυπνήσει  αν διαισθανθεί, για παράδειγμα, ότι κινδυνεύει.

Η ικανότητα της αφύπνισης ξεχωρίζει την αρκούδα από τα περισσότερα άλλα ζώα που κοιμούνται καθ’ όλο το χειμώνα. Οι σκαντζόχοιροι και οι σκίουροι, για παράδειγμα, δεν πέφτουν σε νάρκη, αλλά σε λήθαργο, οπότε σχεδόν το σύνολο των φυσιολογικών τους λειτουργιών αδρανοποιείται. Η θερμοκρασία του σώματος αυτών των ζώων πέφτει περίπου στους 4 βαθμούς και η λειτουργία της καρδιάς τους μειώνεται από τους 200 στους 5 παλμούς το λεπτό. Οι αρκούδες, κατά τη χειμερία νάρκη, αξιοποιούν επίσης αποτελεσματικά τις εκκρίσεις τους. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν τα ούρα για την παραγωγή πρωτεϊνών, αποφεύγοντας έτσι την απώλεια μυϊκής μάζας.

MUSCARDINUS AVELLANARIUSΠώς προετοιμάζονται τα ζώα πριν πέσουν σε χειμερία νάρκη

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, τα ζώα τρώνε περισσότερα τρόφιμα από τα συνηθισμένα. Οι οργανισμοί τους θα ζήσουν από το λίπος των σωμάτων τους δεδομένου ότι αυτά θα κοιμούνται. Το ζώο θα καταναλώσει το λίπος που αποθηκεύει στο σώμα του και δεν πρέπει να  χάσει οποιοδήποτε μυ. Τα ζώα επίσης φτιάχνουν  τις χειμερινές  φωλιές, τα κρησφύγετα και τα λαγούμια τους. Τα διαφορετικά είδη ζώων πέφτουν σε χειμερία νάρκη στα διαφορετικά είδη φωλιάς. Όταν πέφτουν σε χειμερία νάρκη  και οι οργανισμοί τους επιβραδύνουν, οι εχθροί τους μπορούν να τους κάνουν μεγαλύτερο κακό. Προσπαθούν να επιλέξουν την ασφαλέστερη θέση για να περάσουν το χειμώνα μακριά από αυτούς τους εχθρούς. Τότε είναι που εκείνο το αποθηκευμένο λίπος που το ζώο αποθήκευσε  το φθινόπωρο τα βοηθάει. Αυτό το αποθηκευμένο λίπος διαρκεί περισσότερο επειδή οι οργανισμοί τους επιβραδύνονται τόσο πολύ ότι δεν χρειάζονται πολλή ενέργεια. Μερικά από αυτά τα ζώα αποθηκεύουν επίσης τα τρόφιμα στις σπηλιές και τα λαγούμια τους. Τα ζώα που το κάνουν αυτό δεν κοιμούνται κατ’ ευθείαν μόλις πέσει το πρώτο κρύο. Τα ζώα αυτά  ξυπνάνε καμιά  φορά μέσα στη φωλιά για λίγο, περπατάνε γύρω στη φωλιά για λίγο  και τρώνε προτού να πάνε πίσω στον ύπνο.