Αρχική Quiz Γιατί το γάλα είναι λευκό;

Γιατί το γάλα είναι λευκό;

Glass-milkΤο γάλα αποτελείται από περίπου 87% νερό και 13% στερεά συστατικά, όπως το λίπος και διάφορες πρωτεΐνες. Η σημαντικότερη από αυτές τις πρωτεΐνες είναι η καζεΐνη, μία από τις 4 πρωτεΐνες που αποτελούν περίπου το 80% των πρωτεϊνών στο γάλα. Η καζεΐνη κατανέμεται ομοιόμορφα και σφαιρικά σε ολόκληρο το γάλα και ο λόγος είναι επειδή τα μόρια της καζεΐνης έχουν αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο, κάνοντας τα να απωθούνται.

Τα λευκά αντικείμενα στη φύση εμφανίζονται όταν το φως αντανακλάται πάνω στο αντικείμενο. Συνήθως είναι χρώματα που δεν υπάρχουν στο ορατό φάσμα και γι’αυτό το λόγο αντανακλώνται και δίνουν την αίσθηση ότι βλέπουμε λευκό. Έτσι, η καζεΐνη και ορισμένα από τα λίπη του γάλατος εκτρέπουν το φως ομοιόμορφα, κάνοντας το να φαίνεται λευκό στα μάτια μας. Χωρίς τα λίπη και την καζεΐνη, το γάλα θα φαινόταν μπλε ή ακόμα και κόκκινο. Όταν τα λιπαρά δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα, το γάλα παίρνει μία μικρή δόση από το μπλε χρώμα. Το γάλα περιέχει επίσης ριβοφλαβίνη, η οποία μπορεί να δώσει στο γάλα μία ελαφρώς πράσινη χροιά, εάν η συγκέντρωση της είναι αρκετά μεγάλη. Μια άλλη απόχρωση που μπορείτε να δείτε περιστασιακά στο γάλα είναι το κίτρινο χρώμα. Αυτό οφείλεται σε μικρές ποσότητες καροτίνης που βρίσκονται στο γάλα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.