Αρχική Quiz Γιατί τρίβουμε τα μάτια μας όταν είμαστε κουρασμένοι;

Γιατί τρίβουμε τα μάτια μας όταν είμαστε κουρασμένοι;

mwF9eGuΌταν είμαστε κουρασμένοι, τα μάτια μας δεν παράγουν αρκετή υγρασία και τρίβοντάς τα στην ουσία διεγείρουμε τους δακρυγόνους αδένες. Οι δακρυγόνοι αδένες βρίσκονται σε κάθε βολβό και παράγουν συνεχώς δάκρυα, που είναι απαραίτητα για να διατηρηθούν τα μάτια υγρά και καθαρά.

Σκεφτείτε μόνο ότι ανοιγοκλείνουμε τα μάτια περίπου 15 φορές το λεπτό και τα δάκρυα είναι αυτά που ξεπλένουν στην ουσία τα μάτια μας. Αλλά αν τα μάτια μας τα αισθανόμαστε ξηρά και έχουμε αίσθηση φαγούρας τότε ενδεχομένως να έχουμε ξηροφθαλμία.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα μάτια δεν παράγουν αρκετά δάκρυα ή γιατί τα δάκρυα εξατμίζονται πολύ γρήγορα. Μερικοί άνθρωποι παράγουν φυσικά περισσότερα δάκρυα από τους άλλους ενώ άλλοι πάλι έχουν χαμηλότερη παραγωγή, που ενδεχομένως να δημιουργεί ερεθισμούς στα μάτια.

Αυτό που συμβαίνει ωστόσο στις περιπτώσεις που είμαστε κουρασμένοι, είναι ότι τα μάτια μας στεγνώνουν και το τρίψιμο διεγείρει τους αδένες να παράγουν δακρυϊκό υγρό. Επιπλέον, η κόπωση κλείνει τα μάτια μας και τρίβοντάς τα, τα «αναγκάζουμε» να παραμείνουν ανοιχτά.

Τέλος, υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των μυών που ελέγχουν τις κινήσεις των μυών και της καρδιάς. Όταν οι μύες αυτοί διεγείρονται, η καρδιά αντανακλαστικά επιβραδύνεται. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει χαλαρωτικά, όταν αισθανόμαστε πολύ κουρασμένοι.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.