Πέμπτη 13 Νοεμβρίου
bool(true)
Array
(
    [category] => Αποδράσεις - Ταξίδια
    [link] => https://www.infokids.gr/category/psychagogia/apodraseis-taksidia/
    [id] => 67
)

Γιατρός του Χάρβαρντ αποκαλύπτει αν προκαλεί καρκίνο το μαγείρεμα στο air fryer

Το air fryer έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο δημοφιλείς συσκευές κουζίνας, με πολλούς να το χρησιμοποιούν ακόμη και αντί για τον κλασικό φούρνο. Προσφέρει ταχύτερο μαγείρεμα, καλύτερη ενεργειακή απόδοση και μεγαλύτερη ευκολία στο καθάρισμα, σε σύγκριση με πιο παραδοσιακές μεθόδους. Οι επιλογές συνταγών είναι αμέτρητες – αλλά πόσο υγιεινός είναι τελικά αυτός ο τρόπος μαγειρέματος;

Γονείς, προσοχή: Αυτά είναι τα 7 φαγητά που «απαγορεύεται» να βάλετε στο Air Fryer

Ο δρ. Σαουράμπ Σέτι, γαστρεντερολόγος με σπουδές στο Χάρβαρντ και το Στάνφορντ, εξηγεί σε πρόσφατο βίντεό του στο Instagram ποιους πιθανούς κινδύνους πρέπει να έχουν υπόψη όσοι χρησιμοποιούν air fryer.

Τα air fryer λειτουργούν με κυκλοφορία θερμού αέρα και μικροσκοπικών σταγονιδίων γύρω από το φαγητό, επιτρέποντας να γίνει τραγανό με ελάχιστο ή καθόλου λάδι. Είναι, επίσης, πιο φιλικά προς το περιβάλλον από το παραδοσιακό τηγάνισμα.

Μία από τις βασικές ανησυχίες αφορά τη δημιουργία ακρυλαμίδης – μιας χημικής ουσίας που μπορεί να σχηματιστεί σε τρόφιμα όπως πατάτες και ψωμί, όταν μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, είτε σε τηγάνι, φούρνο ή air fryer. Έρευνες έχουν δείξει ότι υψηλές συγκεντρώσεις ακρυλαμίδης έχουν προκαλέσει καρκίνο σε ζώα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρ. Σέτι, το air fryer παράγει μικρότερα επίπεδα ακρυλαμίδης σε σχέση με άλλες μεθόδους υψηλής θερμοκρασίας.

«Η κυκλοφορία θερμού αέρα επιτρέπει το τραγανό αποτέλεσμα με λίγο ή καθόλου λάδι, δημιουργώντας συνολικά λιγότερες χημικές ουσίες από το κλασικό τηγάνισμα», αναφέρει.

Προσθέτει ότι ενώ η ακρυλαμίδη σχηματίζεται σε θερμοκρασίες άνω των 120°C και έχει συνδεθεί με καρκινογένεση σε ζώα, δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν τον ίδιο κίνδυνο στον άνθρωπο στα επίπεδα που καταναλώνεται μέσω της διατροφής.

Ο γιατρός προτείνει να αποφεύγουμε το υπερβολικό καψάλισμα των τροφών και να επιλέγουμε λάδια που δεν οξειδώνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο πιθανός κίνδυνος.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Καθιερώνεται νέα αργία με προεδρικό διάταγμα – Η ημερομηνία

Θρήνος στη Λάρισα για την Ανθία Τσαγγαρά που πέθανε μόλις στα 18 της χρόνια

Ροή Ειδήσεων