Γίναμε πάλι μαθητές και ξεναγηθήκαμε στο εντυπωσιακό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά!

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε όσοι παρευρεθήκαμε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στα πλαίσια της επίσημης πρεμιέρας του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Εισαγωγή στη Νέα Εκπαιδευτική εποχή για τα παιδιά μέσω του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά – Ανάπτυξη βιωματικών εκπαιδευτικών εφαρμογών πολιτιστικού περιεχομένου», το οποίο προσφέρεται δωρεάν σε μαθητές 9-15 ετών μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» ΕΣΠΑ (2007-2013).

20151019_114721Μια περιήγηση στο εμβληματικό θέατρο του Πειραιά που μας μετέφερε πίσω στο 1895, τότε που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο πειραϊκό κοινό -και όχι μόνο- με το έργο του Δημήτριου Βερναδάκη «Μαρία Δοξαπατρή». Το επιβλητικό αυτό μνημείο του Πειραιά, χτισμένο σε σχέδια του Ιωάννη Λαζαρίμου, σε αιχμαλωτίζει καθώς περνάς το κατώφλι του και σε κάνει να θες να ανακαλύψεις κάθε γωνιά του! Μορφολογικά αποτελεί ένα συνδυασμό των αρχών της γαλλικής και της γερμανικής παράδοσης. Αυτά και πολλά άλλα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της βιωματικής ξενάγησης στους πιο ενδιαφέροντες χώρους του θεάτρου από μια έμπειρη ομάδα θεατρολόγων – παιδαγωγών και ηθοποιών. Την ξενάγηση κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα διάφορες θεατρο – παιδαγωγικές δράσεις και παιχνίδια που έχουν σκοπό να μυήσουν τα παιδιά στην τέχνη του θεάτρου.

20151019_115216Ανεβαίνοντας την εντυπωσιακή σκάλα μεταφερθήκαμε στον χώρο υποδοχής του πρώτου ορόφου, όπου βρίσκεται η μεγάλη αίθουσα υποδοχής των θεατών, με έναν επιβλητικό διάκοσμο και όλα τα χαρακτηριστικά μιας κλασικής αίθουσας χορού των θεάτρων του 190ου αιώνα. Εκεί φιλοξενείται μια πολυεπίπεδη έκθεση, η οποία συγκροτείται από ένα μόνιμο κι ένα μεταφερόμενο μέρος και έχει ως άξονα και ως κεντρικό θεματικό στοιχείο το ίδιο το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, τη λειτουργία και την ιστορία του. Τα παιδιά εδώ έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά πλούσιο αρχειακό υλικό από την ιστορία και τη λειτουργία του θεάτρου όπως αρχιτεκτονικά σχέδια, πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου, φωτογραφίες από την ανοικοδόμησή του, προγράμματα παραστάσεων, θεατρικές κριτικές, χειρόγραφα και αποκλειστικές φωτογραφίες των πρωταγωνιστών, σκηνικές οδηγίες, ρεπορτάζ κι εξώφυλλα εφημερίδων και περιοδικών και κυρίως κοστούμια, σκηνογραφικές μακέτες και σκίτσα από το ανέβασμα των παραστάσεων.

20151019_115530

20151019_115015

20151019_115351Το επόμενο μέρος του προγράμματος αποτελείται από την παρακολούθηση της μονόπρακτης θεατρικής παράστασης της Όλιας Λαζαρίδου «Μια Μέρα στο Θέατρο». Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ενεργή, ζωντανή παράσταση που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια των παιδιών, η οποία θα φέρει στο φως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις δυνατότητες που διαθέτει μια θεατρική σκηνή. Θεατρικοί όροι και τεχνάσματα παρουσιάζονται στα παιδιά μέσα από την πλοκή του έργου, κάνοντας έτσι πιο ενδιαφέρουσα τη διαδικασία της μάθησης.

20151019_124850Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αξίζει να παρακολουθήσουν οι μαθητές. Ένα πρόγραμμα πρωτότυπο που προκαλεί το ενδιαφέρον των παιδιών, τα οποία καθ όλη τη διάρκεια της παράστασης που παρακολουθήσαμε παρέα, συμμετείχαν ενεργά στην πλοκή, θέλοντας να ανακαλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερα για την τέχνη του θεάτρου. Ένα πρόγραμμα από αυτά που εκλείπουν από το εκπαιδευτικό σύστημα και ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλα παρόμοια στο μέλλον! Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

20151019_120533

20151019_120425