Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Γιορτάστε την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης με ένα παραμύθι!

Γιορτάστε την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης με ένα παραμύθι!

storytelling1Συνδεδεμένη με την έκφραση της πρώτης κοινωνικότητας των ανθρώπων, όταν τα βράδια μαζεύονταν γύρω από τη φωτιά για να διηγηθούν τις εμπειρίες της ημέρας τους, η αφήγηση είναι παλιά όσο ο λόγος. Ιστορίες, μύθοι, θρύλοι, λαϊκά παραμύθια έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά μέσω της προφορικής αφήγησης, η οποία εορτάζεται πλέον συστηματικά σε όλον τον κόσμο κατά την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης στις 20 Μαρτίου. Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης έχει τις ρίζες της στην εκδήλωση αφήγησης Η Ημέρα όλων των Παραμυθάδων, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Σουηδία, στις 20 Μαρτίου 1991. Η ιδέα βρήκε ενθουσιώδεις υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο και από το 2005 απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα. Στη χώρα μας η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2010.

fairy5Ο σύγχρονος παραμυθάς ή αφηγητής, είναι κατευθείαν απόγονος του Ομήρου και του Αισώπου, τελευταίος κρίκος μιας λαϊκής παράδοσης που προσαρμόζεται και παλεύει να επιβιώσει στον σύγχρονο αστικό πολιτισμό. Η αφήγηση παραμυθιών δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες χρήσεις. Αντιθέτως έχει πολλές εφαρμογές και πολυδιάστατους στόχους στην συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Η αφήγηση παραμυθιών χρησιμοποιείται ανέκαθεν από την πλευρά του γονέα. Η πιο συνήθης χρήση είναι πριν από το βραδινό ύπνο για να νανουρίσει το παιδί, αλλά και κατά τη διάρκεια της μέρας για να ψυχαγωγήσει και να εκπαιδεύσει. Δυναμώνει την αντίληψη του παιδιού, καθώς καλείται να κατανοήσει τη ροή και το περιεχόμενο του παραμυθιού ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η συγκέντρωση και η προσοχή του. Προσφέρει εναλλακτικές στην επίλυση προβλήματος καθώς ο ήρωας λειτουργεί σαν πρότυπο για το παιδί, αφού είναι υποχρεωμένος να βγει από μια δύσκολη κατάσταση.
34Ενισχύεται η σχέση γονέα-παιδιού, καθώς η αφήγηση είναι το μοίρασμα μιας ακόμα εμπειρίας μεταξύ τους ενώ παράλληλα αυξάνεται το κίνητρο για αλλαγή από τη μεριά του παιδιού, καθώς το ίδιο ταυτίζεται με τον ήρωα που αλλάζει προς θετική κατεύθυνση. Βοηθά στη λειτουργική νοηματοδότηση καταστάσεων, όπως συμβαίνει με τα παραμύθια για το θάνατο, το χωρισμό κλπ και διευκολύνει την έκφραση συναισθημάτων. Το παιδί νιώθει πιο άνετα να εκφράσει προβληματισμούς και συναισθήματα με αφορμή τα όσα ακούει να του διηγούνται. Αλλάζει την οπτική για τις προσωπικές δυσκολίες. Το παραμύθι δεν επικεντρώνεται μόνο στη δυσκολία αλλά δίνει περισσότερη έμφαση στα βοηθητικά μέσα και στην αλλαγή οπτικής των καταστάσεων. Ενθαρρύνεται η αλλαγή για νέες συμπεριφορές. Πάντα σε κάθε παραμύθι προσφέρεται μία ή περισσότερες λύσεις. Η οπτική αυτή στέλνει αισιόδοξα και ενθαρρυντικά μηνύματα.

To Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, μέλος του διεθνούς δικτύου για την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, διοργανώνει, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής «Ίδρυμα Οικ. Γ. Ψαρόπουλου», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Νηλείας "Ο Κένταυρος" και την «Πήλιον Όρος», εκδήλωση για τον εορτασμό της “Παγκόσμιας ημέρας αφήγησης”, που θα γίνει την Τετάρτη 20 Μαρτίου και ώρα 18:00, στην Αθήνα, στους χώρους του Μουσείου Νεώτερης Κεραμεικής (Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμάτων στο Θησείο).

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει πέντε ώρες και είναι χωρισμένο σε ημίωρες παραστάσεις αφηγήσεων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν και ομιλίες με θέμα:

Α) «Η παγκοσμιότητα των παραμυθιών» από τη λαογράφο Μαρία Βραχιονίδου.
Β) «Γιορτή Παραμυθιών 2003 – 2013. Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον» από το Γιώργο Ευγενικό.
Γ) «Όταν ο Κένταυρος ξετυλίγει το κουβάρι των παραμυθιών στα καλντερίμια του Πηλίου» από τον Δημήτρη Προύσαλη.

Οι αφηγητές που θα συμμετάσχουν είναι:
Βέρα Αισώπου, Σύνη Αστρά, Μαρούσα Απειρανθίτου, Μαρία Βραχιονίδου, Άννα Γιάνκου, Γιώργος Ευγενικός, Μαρία Καναβάκη, Κάτια Καντούρη, Ναυσικά Καψαλά, Βασιλική Κοφινά, Χρύσα Πορίχη, Δημήτρης Προύσαλης, Μαρία Σιταροπούλου, Λουκία Σουγιά, Άννα Σταματούκου, Σοφήλια Τσορτέκη, Βασιλική Ψαρρά.

Θα συμμετάσχουν επίσης οι μαθητές της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης:
Γεωργία Λαζάρου, Ελίνα Μενούνου, Εμμανουέλλα Παπακωνσταντίνου, Μαρία Πάντου.

Η λίστα των αφηγητών είναι μεγάλη και εμπλουτίζεται συνεχώς. Θα παραμείνει ανοιχτή για όποιον θέλει εκείνη την ημέρα να μοιραστεί μαζί μας τις ιστορίες του.

Ένα ζεστό τσάι ή ένα ποτήρι κρασί θα σας κρατήσει συντροφιά … γιατί η νύχτα μπορεί να είναι μακριά…
Φέτος το θέμα των εκδηλώσεων είναι " Η τύχη και η μοίρα "
· Η είσοδος είναι ελεύθερη.
· Η εκδήλωση απευθύνεται σε ενήλικο κοινό και σε παιδιά άνω των 12 ετών με γονική συναίνεση.
· Χώρος εκδήλωσης: Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής, Μελιδώνη 4-6, Θησείο (πλησίον ηλεκτρικού σταθμού Θησείου. Πρώτη κάθετος της οδού Ασωμάτων)
· Το Μουσείο είναι προσβάσιμο από άτομα με κινητικά προβλήματα, καθώς διαθέτει ειδική ράμπα για αναπηρικά αμαξίδια στην είσοδό του.

Τηλέφωνα: 210 4313332, 6977453597


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.