Αρχική InfoDad Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας με κεντρικό σύνθημα «Σώστε παιδικές ζωές με την οδική ασφάλεια»

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας με κεντρικό σύνθημα «Σώστε παιδικές ζωές με την οδική ασφάλεια»

page10_imageΗ Εβδομάδα 4-10 Μαΐου έχει οριστεί ως η Τρίτη Παγκόσμια Εβδομάδα του Ο.Η.Ε. για την Οδική Ασφάλεια. Στο επίκεντρο της καμπάνιας για το 2015 είναι τα παιδιά, καθώς πάνω από 186.000 παιδιά χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από τροχαία ατυχήματα, ενώ χιλιάδες άλλα τραυματίζονται σοβαρά. Σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ. οι τραυματισμοί από τροχαία συγκαταλέγονται ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες αιτίες παιδικής θνησιμότητας για ηλικίες άνω των 5 ετών, ενώ είναι η πρώτη αιτία θνησιμότητας για ηλικίες 15-17 ετών.

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) με πρωτοβουλία της ανακήρυξε τη δεκαετία 2011-2020 ως Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, με την συμμετοχή κυβερνήσεων, Διεθνών Οργανισμών, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανισμών και ιδιωτικών εταιρειών, απ όλο τον κόσμο. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να αναχαιτίσει και να αναστρέψει την τάση που θα οδηγήσει σε απώλεια περίπου 1,9 εκατομμυρίων ατόμων ετησίως, εξαιτίας οδικών ατυχημάτων μέχρι το 2020, εφόσον η κατάσταση αυτή αφεθεί ανεξέλεγκτη.

Σχετική εγκύκλιο (Α.Π.Γ.3δ/ΔΦ.1.2.α ΦΑΥ9/2015/Γ.Π. οικ. 31683) έχει εκδοθεί και αναρτηθεί στο διαδίκτυο από τη Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας
Στην εγκύκλιο προτείνεται η ανάπτυξη, οργάνωση και υλοποίηση ενεργειών και δράσεων με στόχο την εκπαίδευση – ευαισθητοποίηση – επιμόρφωση της κοινωνίας και των επαγγελματιών υγείας και άλλων στελεχών υπηρεσιών και φορέων για την πρόληψη των ατυχημάτων και την προστασία της ζωής στο ευρύτερο πλαίσιο της οδικής ασφάλειας, ενώ στην προβολή του θέματος σημαντικό ρόλο παίζουν τα ΜΜΕ που καλούνται να το αναδείξουν.

5075a6e7be29d286ea770e03d09f4810_XL

Ο Π.Ο.Υ. προκειμένου να ενισχύσει την σημασία του μηνύματος «Σώστε Παιδικές Ζωές με την οδική ασφάλεια», έχει διαμορφώσει οδηγίες προς την κατεύθυνση αυτή με τίτλο: «10 στρατηγικές για την ασφάλεια των παιδιών στο δρόμο» και οι οποίες είναι συνοπτικά:

Έλεγχος ταχύτητας

Περιορισμός της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Χρήση προστατευτικού κράνους για ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές.

Χρήση κατάλληλων συστημάτων ασφαλείας για παιδιά στο αυτοκίνητο.

Ενίσχυση της ορατότητας των παιδιών αλλά και της αναγνώρισης τους από τους οδηγούς.

Βελτίωση οδικών υποδομών.

Κατάλληλος σχεδιασμός οχημάτων.

Μείωση κινδύνων για νέους οδηγούς.

Παροχή κατάλληλης φροντίδας σε τραυματισμένα παιδιά.

Επίβλεψη παιδιών κοντά σε δρόμους.

Επιπροσθέτως επισημαίνεται συμπληρωματικά η αναγκαιότητα ανάπτυξης προγραμμάτων αγωγής υγείας που στοχεύουν στην διαμόρφωση συμπεριφορών στο πεδίο της οδικής ασφάλειας, θα ενισχύσουν το ρόλο του συνειδητού και υπεύθυνου οδηγού, καθώς και πεζού, με στόχο την πρόληψη των ατυχημάτων.

96699


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.