Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Γνωρίστε τη τεχνολογία που σώζει τα πρόωρα νεογνά

Γνωρίστε τη τεχνολογία που σώζει τα πρόωρα νεογνά

Εχετε αναρωτηθεί πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ιατρική παρακολούθηση για τα πρόωρα μωρά; Ταξιδεύουμε στο Μιλάνο για να γνωρίσουμε μία πρωτοποριακή τεχνολογία σκοπός της οποίας είναι να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικής βλάβης.

Η δημοσιογράφος του euronews Αν Ντεβινό, μας εξηγεί:
«Σε αυτή τη μονάδα αυξημένης φροντίδας, οι ασθενείς είναι από τους πλέον ευάλωτους καθώς πρόκειται για πρόωρα βρέφη. Αυτό το νοσοκομείο στο Μιλάνο κατάφερε να βελτιώσει την ιατρική παρακολούθηση τους δοκιμάζοντας ένα νέο εργαλείο που σκοπό έχει να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικής βλάβης.»

Οι πρώτες ημέρες ζωής δεν είναι εύκολες για αυτά τα μωρά, που έχουν γεννηθεί πρόωρα. Τα ζωτικά τους όργανα είναι ακόμα ευάλωτα. Χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση κάθε λεπτό προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο επιπλοκών, ιδιαίτερα για αυτά που έχουν γεννηθεί πριν τους 7 μήνες. Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι γεννιούνται 25,000 μωρά που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

«Ο κίνδυνος εγκεφαλικής βλάβης και η ανάπτυξη κάποιου προβλήματος, όπως η αναπηρία αυξάνεται όσο περισσότερο πρόωρα γεννιέται ένα παιδί. Όταν ένα μωρό γεννιέται πολύ νωρίτερα από τους 9 μήνες ο κίνδυνος να πεθάνει ή να αναπτύξει κάποια αναπηρία, φτάνει το 25%. Ως νεογνολόγοι που είμαστε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε το ίδιο επαρκώς όταν πρόκειται για να προστατεύσουμε τον εγκέφαλο. Χρειαζόμαστε εργαλεία για να μπορέσουμε να μετρήσουμε το οξυγόνο στον εγκέφαλο καθώς και την παροχή αίματος,» μας εξηγεί ο παιδίατρος Γκορμ Γκρέισεμ.

gettyimages-162891880-56ec18293df78cb4b9810694

Ένα τέτοιο μηχάνημα κατασκευάστηκε ως μέρος ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος. Θα δοκιμαστεί σε δύο νοσοκομεία, το ένα στην Κοπεγχάγη και το άλλο στο Μιλάνο. Οι πρώτες κλινικές έρευνες γίνονται για τα μωρά που έχουν γεννηθεί στην ώρα τους.

Το μηχάνημα μας δίνει πληροφορίες για το πώς οξυγονώνεται ο εγκέφαλος αλλά και πώς κυκλοφορεί το αίμα. Είναι μία μη παρεμβατική τεχνική η οποία είναι πολύτιμη για τους γιατρούς.

Εννέα πανεπιστήμια και νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη έχουν συνεργαστεί για να δημιουργηθεί αυτό το πρωτότυπο. Ο υπεύθυνος του προγράμματος εργάζεται στο τμήμα φυσικής του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου του Μιλάνου. Εδώ οι ερευνητές αναζητούν νέες τεχνολογίες που θα βοηθήσουν την ιατρική επιστήμη.

Τα αποτελέσματα αυτών των κλινικών δοκιμών αναμένονται τους επόμενους μήνες. Ερευνητές, γιατροί και γονείς θέλουν το πρόγραμμα να πετύχει και να δώσει σε αυτά τα μικρά πλάσματα τις καλύτερες προϋποθέσεις για μία υγιή ζωή.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.