Γνωρίζατε ότι άλλες 9 χώρες γιορτάζουν φέτος τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία τους;

Φέτος η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Γνωρίζατε όμως οτι κι άλλες εννέα χώρες του κόσμου γιορτάζουν ακριβώς το ίδιο πράγμα;

Βέβαια, οι χώρες αυτές δεν αποτίναξαν τον τουρκικό ζυγό, αλλά τον… ισπανικό και έγιναν ανεξάρτητες το σωτήριον έτος 1821.

Πρόκειται, λοιπόν, για το Μεξικό, την Βενεζουέλα, την Γουατεμάλα, την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Δομηνικανή Δημοκρατία, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα και τη Νικαράγουα.

Στο Μεξικό όλα ξεκίνησαν το 1810, όταν ένας μιγάς ιερέας, o Μιγκέλ Ιδάλγο ι Κοστίγια (Miguel Hidalgo y Costilla) κήρυξε την επανάσταση εναντίον των Ισπανών, αλλά τον συνέλαβαν και τον εκτέλεσαν τις 31 Ιουλίου 1811.

Την ηγεσία ανέλαβεο Χοσέ Μαρία Μορέλος καταλαμβάνοντας πόλεις κλειδιά. Μέχρι το 1820, η επανάσταση είχε καταπνιγεί, μέχρι που ο Αγουστίν δε Ιτουρμπίδε πήρε το μέρος του Βισέντε Γκερρέρο και τις 24 Αυγούστου 1821, ο τελευταίος Ισπανός διοικητής υπέγραψε το διάταγμα της ανεξαρτησίας του Μεξικού.

Στος 15 Σεπτεμβρίου 1821, η Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα, η Νικαράγουα και η Κόστα Ρίκα ανακηρύσσουν από κοινού την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 1821, ο Παναμάς αποκτά την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία, προσχωρώντας στην Μεγάλη Κολομβία. Έπειτα, χρειάστηκε να πολεμήσει πάλι για την ανεξαρτησία από τους Κολομβιανούς, την οποία κέρδισε στις 3 Νοεμβρίου 1903.

Άλλη μία χώρα που διασφάλισε την ανεξαρτησία της το 1821 ήταν η Βενεζουέλα.

Ξεκινώντας από το 1749, πραγματοποιείται η πρώτη εξέγερση ενάντια στην ισπανική κυριαρχία. Η Βενεζουέλα εκμεταλλευόμενη την εισβολή του Ναπολέοντα Α΄ στην Ισπανία εξεγείρεται το 1810 και ανακηρύσσεται ανεξάρτητη το 1811 από τον Φρανσίσκο δε Μιράνδα, έχασε όμως μετά τη μάχη με τους Ισπανούς.

Η Βενεζουέλα ανακήρυξε ξανά την ανεξαρτησία της τις 7 Αυγούστου 1813, αλλά συνετρίβη πάλι. Ο Σιμόν Μπολίβαρ, μαζί με τον Αντόνιο Χοσέ ντε Σούκρε και τον Χοσέ Αντόνιο Πάες, συνέχισε τη μάχη, κερδίζοντας το 1819 τους φιλοβασιλικούς και δημιουργώντας τη Δημοκρατία της Μεγάλης Κολομβίας (σημερινή Κολομβία, Βενεζουέλα, Ισημερινός και Παναμάς). Το 1821 κέρδισε τη μάχη του Καραμπομπό, διασφαλίζοντας την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας.

Δομινικανή Δημοκρατία: Ο Κολόμβος ανακάλυψε το νησί και το ονόμασε Ισπανιόλα. Ο αδερφός του, Βαρθολομαίος, ίδρυσε το 1496 τη σημερινή πρωτεύουσα, Σάντο Ντομίνγκο. Σε αντίθεση με τη γειτονική Αϊτή, το ανατολικό τμήμα του νησιού παρέμεινε έδαφος της Ευρώπης. Η Ισπανία παραχώρησε σχεδόν το μισό νησί στη Γαλλία και το ανατολικό μέρος έλαβε την ονομασία Άγιος Δομίνικος, στα τέλη του 17ου αιώνα. Μετά την εκδίωξη των Γάλλων, με τη βοήθεια της Βρετανίας και της Ισπανίας, οι Δομινικανοί έκαναν Επανάσταση το 1821 και γρήγορα απέκτησαν αυτονομία και Σύνταγμα.