Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Γνωρίζεις πώς δίνοντας 1 λίτρο από το περίσσευμα του γάλακτός σου, σώζεις από 2-5 πρόωρα νεογνά από νεκρωτική εντεροκολίτιδα και λοιμώξεις;

Γνωρίζεις πώς δίνοντας 1 λίτρο από το περίσσευμα του γάλακτός σου, σώζεις από 2-5 πρόωρα νεογνά από νεκρωτική εντεροκολίτιδα και λοιμώξεις;

trapeza+mitrikou+galaktos.png

Είσαι πλέον νέα μητέρα... Θηλάζεις το μωρό σου αποκλειστικά; Το γνωρίζεις πώς δίνοντας μόνο ένα λίτρο από το περίσσευμα από το γάλα σου, σώζεις από δυο έως και πέντε πρόωρα νεογνά από νεκρωτική εντεροκολίτιδα και λοιμώξεις;

Το γάλα αποτελεί τη βάση της διατροφής του ανθρώπου στη νεογνική και βρεφική τουλάχιστον περίοδο της ζωής του, ενώ το μητρικό γάλα θεωρείται ως η καλύτερη πηγή θρεπτικών ουσιών για το νεογνό.

Μία από τις σπουδαιότερες ιδιότητες του μητρικού γάλακτος είναι η ανοσολογική προστασία που παρέχει στο βρέφος, αφού είναι πλούσιο σε αντισώματα. Έτσι λοιπόν συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού των λοιμώξεων.

Σιτίζοντας τα πρόωρα βρέφη μόνο με μητρικό γάλα, προλαμβάνονται επιπλοκές από το γαστρεντερικό σύστημα όπως η νεκρωτική εντεροκολίτιδα ενώ το ευαίσθητο και ανώριμο γαστρεντερικό σύστημα των προώρων νεογνών ωριμάζει επιτυχώς.

Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσμου έχει μειωθεί δραματικά η νεογνική θνησιμότητα, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη σίτιση προώρων νεογνών με μητρικό γάλα από την 1η ημέρα και συγκεκριμένα από την 1η ώρα της ζωής τους.

Συνάρτηση αυτών αποτελεί το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία σε όλες σχεδόν τις αναπτυγμένες αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες δημιουργούνται τράπεζες μητρικού γάλακτος.

Οι τράπεζες γάλακτος έχουν σχεδιαστεί ώστε να παρέχουν με ασφάλεια το μητρικό γάλα στα πρόωρα αλλά και στα άρρωστα νεογνά, που το έχουν ανάγκη και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που η μητέρα δεν μπορεί από μόνη της, τις πρώτες ημέρες της γαλουχίας, να τα υποστηρίξει πλήρως διατροφικά.

Το γάλα προέρχεται από μητέρες δότριες που ήδη θηλάζουν και προσφέρουν το περίσσευμα από το γάλα τους για ανθρωπιστικούς αλλά και αλτρουιστικούς λόγους και όχι για να κερδίσουν χρήματα.

Οι μητέρες που επιθυμούν να γίνουν δότριες μητρικού γάλακτος, αρχικά θα πρέπει να είναι μητέρες υγιείς που θηλάζουν ήδη τα παιδιά τους και μπορούν να προσφέρουν το περίσσευμα από το γάλα τους.

Οι υποψήφιες δότριες ελέγχονται για μεταδοτικά νοσήματα. Η συλλογή και διατήρηση του γάλακτος της τράπεζας γίνεται με βάση αυστηρές προδιαγραφές συλλογής, διατήρησης και ελέγχου, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές. Το γάλα των δοτριών υποβάλλεται σε παστερίωση, σαν επιπλέον μέτρο ασφαλείας.

Η τράπεζα γάλακτος του Νοσοκομείου Έλενα Ε. Βενιζέλου λειτουργεί από το 1947 και είναι από τις πρώτες τράπεζες μητρικού γάλακτος που λειτούργησαν στον κόσμο και από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της, παίζει τον ρόλο, τρόπον τινά, μιας εθνικής τράπεζας γάλακτος.

Η Τράπεζα Γάλακτος του Νοσοκομείου Έλενα Ε. Βενιζέλου εξυπηρετεί τις ανάγκες της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του ίδιου του Νοσοκομείου αλλά και άλλων μαιευτηρίων, δημοσίων και ιδιωτικών, σύμφωνα πάντα με τη διαθεσιμότητα αποθεμάτων μητρικού γάλακτος.

Τα έξοδα μεταφοράς του ανθρώπινου μητρικού γάλακτος από όλη την Ελλάδα αναλαμβάνει με ειδικά κριτήρια επιλογής το Μαιευτήριο Έλενα Ε. Βενιζέλου.

Δίνοντας το περίσσευμα από το γάλα σας στην Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος του Νοσοκομείου Έλενα Ε. Βενιζέλου σώζετε δεκάδες ανθρώπινες ζωές προώρων νεογνών...

Για πληροφορίες συλλογής και αποστολής του γάλακτος προς το Νοσοκομείο Έλενα Ε. Βενιζέλου, επικοινωνήστε
στα τηλέφωνα 2132051360 και 2106462782
ή στο email breastfeeding-dept@hospital-elena.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.