Γνωρίζετε ότι το Νο1 μέτρο κατά των μικροβίων είναι το καλό πλύσιμο των χεριών; Ας το διδάξουμε στα παιδιά

cough

Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν ότι, αν και θεωρούμαστε καθαρός λαός, κατέχουμε μια καθόλου τιμητική πρωτιά στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το πλύσιμο των χεριών. Γεγονός πολύ σοβαρό, αφού σύμφωνα με όσα μας είπε ο καθηγητής κ. Αθανάσιος Σκουτέλης, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Διευθυντής Ε’ Παθολογικού Τμήματος και Μονάδας Λοιμώξεων Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, με αφορμή το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων (6-8 Μαρτίου 2015, στο Ξενοδοχείο Divani Caravel), που διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, το καλό πλύσιμο των χεριών είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των μικροβίων.

Για του λόγου το αληθές, θα πούμε το εξής: Στη Γαλλία, το 2007 ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης για τα σημαντικά οφέλη στον πληθυσμό από το πλύσιμο των χεριών. Το αποτέλεσμα; Σε δύο χρόνια μειώθηκε σημαντικά η χρήση αντιβιοτικών, ενώ μειώθηκαν κατά 45% οι λοιμώξεις.

Από την άλλη, η Ελλάδα είναι η Νο1 χώρα στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών, με επακόλουθο την ανθεκτικότητα των μικροβίων. Μαι πρακτική που ενισχύεται από τη στάση των φαρμακοποιών που παρέχουν αντιβιοτικά χωρίς τη συνταγή γιατρού σε 60-65%.

Εμβόλια ενηλίκων: Ο ρόλος τους

Όπως μας τόνισε ο κ. Άγγελος Πεφάνης, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Συντονιστής-Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία» Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων, ενώ πριν από μερικά χρόνια τα εμβόλια ήταν σχεδόν εστιασμένα μόνο σε παιδιά, τα τελευταία χρόνια έχουν εισαχθεί νέα εμβόλια και έχουν συνταχθεί επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες για τους εμβολιασμούς στους ενήλικες. Όλες οι σύγχρονες εξελίξεις και πολιτικές στο θέμα αυτό θα παρουσιαστούν λεπτομερώς στο Συνέδριο. Όσον αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών, δεν είναι δίκαιη η ανησυχία των γονεών, αφού, σύμφωνα με τον Πεφάνη, χάρη στους εμβολιασμούς έχει μειωθεί η παιδική θνητότητα. Σε όποιες χώρες τις τελευταίες δεκαετίες εμβολιάζονται τα παιδιά έχει σχεδόν εξαληφθεί η παιδική θνητότητα. Ο γιατρός αναφέρθηκε στο εξής: Το ανοσολογικό σύστημα ενός εμβρύου μπορεί να δεχτεί 10.000 αντιγόνα. Παλαιότερα, τα εμβόλια έδινα μέχρι 3.000 αντιγόνα, ενώ σήμερα ο αριθμός των αντιγόνων που δίνει ένα εμβόλιο έχει μειωθεί στα 180.

Εξελίξεις στο χώρο της Φυματίωσης
Παρότι η χώρα μας παρουσιάζει ελαφρώς αυξημένα σε σύγκριση με τις λοιπές δυτικές χώρες ποσοστά επίπτωσης της νόσου, η ανθεκτική φυματίωση ελλήνων και αλλοδαπών ασθενών με πολλαπλά ιατρικά και κοινωνικοοικονομικά προβλήματα (άστεγοι, ανασφάλιστοι, χρήστες ουσιών, HIV) αποτελεί πολύ σοβαρό και υποτιμημένο πρόβλημα, παρόλο που παρουσιάζει πτωτική τάση. Η αδυναμία του συστήματος να απομονώσει, να θεραπεύσει και να παρακολουθήσει αποτελεσματικά τα άτομα αυτά, δεδομένης μάλιστα και της εξαιρετικά υψηλής μεταδοτικότητας της φυματίωσης, τα καθιστούν χωρίς υπερβολή «κινούμενες βόμβες» για τη Δημόσια Υγεία. Ευτυχώς όμως, θα παρουσιαστεί στο Συνέδριο και η ευχάριστη όψη του προβλήματος, δηλαδή η εισαγωγή νέων αντιφυματικών φαρμάκων μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Τι γίνεται με την Ηπατίτιδα C
Τα επιστημονικά επιτεύγματα που σημειώνονται τον τελευταίο χρόνο στο θέμα της θεραπείας της χρόνιας ηπατίτιδας C είναι πρωτόγνωρα και καταιγιστικά. Οι καινούριες θεραπείες είναι διαθέσιμες πλέον από το στόμα, είναι ασφαλείς και παρουσιάζουν αποτελεσματικότητα που σε μερικές περιπτώσεις φτάνει σχεδόν το 100%. Το τίμημα, όμως, σε αυτό το επιστημονικό επίτευγμα είναι σκληρό με το κόστος να είναι πολύ υψηλό για τη Δημόσια Υγεία, στην εποχή της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.