Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Γνωρίζοντας τις πέντε αισθήσεις του ανθρώπου

Γνωρίζοντας τις πέντε αισθήσεις του ανθρώπου

Smelling-Flowers_iStock_000001818177Όλοι οι άνθρωποι έχουν πέντε αισθήσεις και είναι όλες εξαιρετικά σημαντικές, καθώς μας βοηθούν να αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον κόσμο γύρω μας.

Χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις της όρασης και της ακοής για να βλέπουμε και να ακούμε αντίστοιχα. Η όσφρηση και η γεύση μας βοηθούν να απολαμβάνουμε καλό φαγητό, ενώ με την αίσθηση της αφής νιώθουμε πώς είναι τα πράγματα όταν τα αγγίζουμε.

Όσφρηση: μικροί αισθητήρες στον οσφρητικό βολβό της μύτης στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο για να καταλάβουμε αν αυτό που μυρίζουμε π.χ. ένα τριαντάφυλλο έχει ευχάριστη μυρωδιά.

Όραση: το φως εισέρχεται αρχικά στο μάτι μέσα από την κόρη. Η εικόνα του αντικειμένου προβάλλεται αντεστραμμένη πάνω στον αμφιβληστροειδή, όμως ο εγκέφαλος την αντιστρέφει, έτσι ώστε να μπορούμε να τη δούμε σωστά.

listening-kidΓεύση: τα μικροσκοπικά εξογκώματα πάνω στη γλώσσα ονομάζονται γευστικοί κάλυκες. Διαφορετικές περιοχές της γλώσσας ανιχνεύουν τη γλυκιά, την ξινή, την αλμυρή και την πικρή γεύση.

Ακοή: τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν στον αέρα για να φτάσουν στα αυτιά μας. Η ένταση του ήχου μετριέται με τη μονάδα ντεσιμπέλ, ενώ εάν ακούμε ένα δυνατό ήχο για πολλή ώρα μπορεί να βλάψουμε την ακοή μας.

Αφή: όταν αγγίζουμε κάτι, υποδεκτικά κύτταρα κάτω από το δέρμα μας στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο μέσω των αισθητήριων νεύρων. Ο εγκέφαλος ερμηνεύει αυτά τα μηνύματα και μας κάνει να αντιδρούμε ανάλογα με αυτό που αγγίζουμε.

Μερικά ζώα έχουν περισσότερες αισθήσεις, όπως τα ψάρια και κυρίως οι καρχαρίες, ενώ υπάρχουν οργανισμοί (π.χ. τα φυτά) που δε φαίνεται να έχουν καθόλου αισθήσεις.

Δεν πρέπει να συγχέουμε τις αισθήσεις με τα συναισθήματα. Οι πρώτες είναι ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος, ενώ οι άλλες δημιουργούνται από τον ίδιο τον οργανισμό.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.