Γνωρίζουμε το Πήλιο μέσα από τις εικόνες του στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (15/5)

eksofilloBΜια από τις ομορφότερες γωνιές της Ελλάδας, το Πήλιο, θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε μέσα από το νέο βιβλίο της Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κας Κατερίνας Κορρέ-Ζωγράφου «Πήλιο/ Oι άνθρωποι: θεατές και αθέατες όψεις» που κυκλοφορεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Το βιβλιόφιλο κοινό, μάλιστα, μπορεί να παρακολουθήσει από κοντά την παρουσίαση του δίτομου αυτού έργου την Τετάρτη 15 Μαϊου στις 19.30 στον Ελληνικό Κόσμο το οποίο θα προλογίσουν οι Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, Ακαδημαϊκός, Βασιλική Ρόκου, Καθηγήτρια Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και οι παλαιοί φοιτητές της κας Κορρέ,  Μαίρη Αδαμοπούλου, δημοσιογράφος και Γιώργος Κούζας, υποψήφιος Διδάκτωρας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Tο δίτομο συλλεκτικό βιβλίο είναι το αποτέλεσμα μακρόχρονης βιβλιογραφικής και αρχειακής έρευνας που περιγράφει την πηλειορίτικη κοινωνία του 19ου και του 20ου αιώνα, μέσα από αφηγήσεις απλών καθημερινών ανθρώπων. Εμπλουτίζεται με συνεντεύξεις προερχόμενες από πρωτογενές, αδημοσίευτο υλικό του Σπουδαστήριου Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Aθηνών, από επιτόπια έρευνα της συγγραφέως καθώς και από παλιότερο και νεότερο φωτογραφικό υλικό. Oι προφορικές μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν ή ζουν ακόμη στο Πήλιο, αναδεικνύουν όψεις της συλλογικής μνήμης, στοιχειοθετούν αναμνήσεις της καθημερινότητάς τους και εντάσσονται σε θεματικές ενότητες που καλύπτουν ευρύτερους τομείς του λαϊκού πολιτισμού των νεότερων χρόνων όπως την τοπική ιστορία, τους οικισμούς, τις ασχολίες των κατοίκων και την παραγωγή, μέχρι τις τρέχουσες αντιλήψεις για τη λατρεία, τη μαγεία, την αντιμετώπιση της αρρώστιας, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τη διασκέδαση αλλά και τις κοινωνικές σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας.

eksofilloAΣτο βιβλίο καταγράφονται επίσης οι εξελίξεις στην περιοχή (π.χ. στον τρόπο ένδυσης, στα βασικά έργα υποδομής -ταχυδρομείο, τηλεφωνείο, ηλεκτρικό ρεύμα, υδροδότηση, συγκοινωνία-) αλλά και ο «έξω κόσμος» που θα συνδεθεί επίσης με τις αποδημίες Πηλιορειτών σε άλλους, μακρινούς τόπους και θα ταυτιστεί οικονομικά -μετά το 1881- με την πόλη του Bόλου. Oι αφηγούμενοι αναφέρονται κυρίως στην καθημερινότητα αλλά συχνά εκφράζονται για ό, τι τους αφορά γενικότερα, όπως τη σχέση με το περιβάλλον και τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο ή ακόμα και για θέματα μεταφυσικά.

Στο Πήλιο, κατά τα τελευταία 150 χρόνια της Tουρκοκρατίας, πέρα από την ενασχόληση των κατοίκων με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το εμπόριο, αναδείχτηκαν σημαντικές βιοτεχνίες που συνέβαλαν αποφασιστικά στην οικονομική αλλά και στην πνευματική ανάπτυξη της περιοχής, θέτοντας τις βάσεις για την κατοπινή βιομηχανική εξέλιξη της Mαγνησίας και του Bόλου ειδικότερα. Στα τέλη του 20ου αιώνα με την ανάπτυξη της οδικής συγκοινωνίας θα ενταθούν οι δεσμοί ανάμεσα στην πόλη του Bόλου και τα πηλιορείτικα χωριά. Μεταπολεμικά, τα αίτια της προσαρμογής σε νέους τρόπους διαβίωσης είναι δυνατό να αναζητηθούν όχι μόνο στην εισβολή «νέων» επιτευγμάτων, όπως η συνεχής ενημέρωση μέσω του τύπου, καθημερινού και περιοδικού, αλλά και της τηλεφωνικής επικοινωνίας και ιδιαίτερα της τηλεόρασης που δια της πληροφόρησης θα μεταφέρει τον έξω κόσμο μέσα στο σπίτι με αυτονόητες συνέπειες. O τουρισμός από την άλλη μεριά θα προκαλέσει ριζικές αλλαγές όχι μόνο στο δομημένο περιβάλλον αλλά και στις συνήθειες του αγροτικού χώρου, ενώ ρόλο θα παίξει και η επάνοδος των μεταναστών από την κεντρική κυρίως Eυρώπη στη δεκαετία του ’70 που θα προκαλέσει στις ιδιαίτερες πατρίδες των επαναπατριζόμενων νέα ήθη.

Τέλος, σταθμό για την αναβίωση και ανάπτυξη των παραδοσιακών οικισμών του Πηλίου θα αποτελέσει το πιλοτικό πρόγραμμα του EOT σχετικά με την επανάχρηση αξιόλογων κτηρίων για τουριστική χρήση που ξεκίνησε το 1975, με πρωτοβουλία του αρχιτέκτονα Άρη Kωνσταντινίδη στη Bυζίτσα. Στο πρόγραμμα σύντομα εντάχθηκαν έργα υποδομής, όπως επισκευές κοινόχρηστων χώρων και καλντεριμιών, επισκευές κρηνών και κτηρίων κ.ά.

Το βιβλίο διατίθεται στο πωλητήριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

Συγγραφέας: Κατερίνα Κορρέ Ζωγράφου
Σελ.: 342 κάθε τόμος
Τιμή: 80 ευρώ ( και οι δύο τόμοι)

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Πουλοπούλου 38
212 254 5000