“Γνωστοί Άγνωστοι”: Οι μαθητές του Δημ. Σχ. Ασημίου στέλνουν μήνυμα κατά του grooming με μια ταινία μικρού μήκους

Οι μαθητές της Ε1 του Δημοτικού Σχολείου Ασημίου με τη βοήθεια της δασκάλας τους, Εύης Ταμιωλάκη, έφτιαξαν ένα εξαιρετικό ταινιάκι μικρού μήκους όπου καταπιάνονται με το ζήτημα του grooming, ελληνιστί την διαδικτυακή  σεξουαλική παρενόχληση ή αποπλάνηση παιδιών.

Η εν λόγω πρακτική αποτελεί μια πολύ σοβαρή διαδικτυακή απειλή που χρησιμοποιείται για να προσελκύσει ανήλικους σε παράνομες δραστηριότητες όπως η παιδική πορνεία ή η παιδική πορνογραφία.

Πώς ένα παιδί πέφτει θύμα cyber grooming;

Κάποιος που προσπαθεί να αποπλανήσει έναν ανήλικο συνήθως χρησιμοποιεί ιστοσελίδες που χρησιμοποιεί ο ανήλικος και επιτρέπουν την επικοινωνία). Εμφανίζεται με ψευδή στοιχεία και αναπτύσσει μια τακτική χειραγώγησης καθώς σιγά-σιγά προτείνει νόμιμες δραστηριότητες ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού. Οι συζητήσεις μπορεί να διαρκέσουν ημέρες, εβδομάδες, ακόμη και μήνες, μέχρι να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του παιδιού και να συναινέσει στο ενδεχόμενο μιας πραγματικής συνάντησης. Επίσης, ζητά από το παιδί να κρατήσει τη “φιλία” τους μυστική. Όταν η εμπιστοσύνη εγκαθιδρυθεί αρχίζει να μιλά για σεξουαλικά θέματα ή να δείχνει στο παιδί πορνογραφικές εικόνες ή βίντεο με στόχο να θεωρήσει ο ανήλικος ότι πρόκειται για μια φυσιολογική συμπεριφορά και να το δεχτεί.

Η καθηλωτική ταινία που έφτιαξαν οι μαθητές

Όπως διαβάσαμε στο Cretalive.gr με την δημιουργία τους αυτή οι μαθητές θέλησαν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα αφύπνισης προς όλα τα παιδιά ώστε να μην πέφτουν θύματα επιτήδειων μέσω διαδικτύου και φυσικά να ΜΗΝ συναντάνε ποτέ αγνώστους που έχουν γνωρίσει μέσα από συνομιλίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Λίγα λόγια για την ταινία

Η Μαρία γνωρίζει τον Κώστα σε ένα online παιχνίδι και κανονίζουν να συναντηθούν. Τελικά ο Κώστας δεν είναι αυτός που νόμιζε, αλλά πολύ πολύ μεγαλύτερος. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους αυτός την απαγάγει. Τελικά ήταν όλα απλά ένα όνειρο, όμως θα μπορούσαν να είναι πολύ εύκολα η πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τα online παιχνίδια Τι μπορεί άραγε να συμβεί όταν ένα ανήλικο κορίτσι συνομιλεί με κάποιον που θεωρεί ότι γνωρίζει καλά μέσα από το διαδικτυακό τους παιχνίδι;

Στην ταινία συμμετέχουν τα παιδιά Αστρινός Χατζηθωμάς, Αφροδίτη Νιθαυριανάκη, Βάσω Λιλίτση, Γιώργος Βελεγράκης, Ελένη Μαραβελάκη, Κατερίνα Μανώλογλου, Κατερίνα Μαυρογιαννάκη, Λευτέρης Μανουράς, Μαρία Σημαντηράκη, Μαρία Τσαπάκη, Μαρία Χατζηθωμά, Νίκος Ντέρτζης και Χρύσα Σημαντηράκη.