Γονείς, έτσι θα προστατεύσετε τα παιδιά από την εποχική γρίπη

dt_140801_influenza_virus_toddler_800x600Γράφει ο Κώστας Νταλούκας, Παιδίατρος

Κάθε χρόνο, την εποχή αυτή και για τους επόμενους 2-3 μήνες, συνήθως η νοσηρότητα παρουσιάζει έξαρση κυρίως με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Η αύξηση αυτή βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια της αύξησης των ιογενών λοιμώξεων από το αναπνευστικό, και δεν πρέπει να αποτελεί αιτία ανησυχίας.

Μέσα στα κρούσματα των ιογενών αυτών λοιμώξεων του αναπνευστικού, υπάρχουν και κάποια κρούσματα που είναι γρίπη.

Η γρίπη γενικά είναι μια ίωση που παρουσιάζεται με υψηλό πυρετό, κακουχία, αδυναμία, πονόλαιμο, καταρροή, βήχα, εμέτους ή και άλλα συμπτώματα. Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα αυτά είναι μικρής έντασης και διάρκειας και η γρίπη υποχωρεί μόνη της, χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία μέσα σε 3-6 ημέρες. Κάποιες φορές κάνει πολύ υψηλό πυρετό με έντονα συμπτώματα που διαρκούν 5-6 ημέρες.

shutterstock_hospital-bed-child-kid-sick-638x425Μερικά παιδιά που θα αρρωστήσουν με γρίπη μπορεί να πάθουν επιπλοκές για διαφόρους λόγους, με αποτέλεσμα να έχουν ωτίτιδα, πνευμονία κλπ.

Με τον γενικό όρο γριπώδης συνδρομή ενοούμε την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως και στην γρίπη, που όμως μπορεί να οφείλονται και σε διάφορες άλλες ιώσεις, που προσβάλουν τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους.

Η γρίπη ή η γριπώδης συνδρομή όταν δεν παρουσιάζουν επιπλοκές δεν απαιτούν θεραπεία με αντιβιοτικά, αλλά μόνο με αντιπυρετικά-παυσίπονα και αποσυμφορητικά.

Παρ’ όλα αυτά αν το παιδί σας παρουσιάσει γρίπη ή γριπώδη συνδρομή (συμπτώματα γρίπης) ακολουθήστε τις ακόλουθες συμβουλές:

Κρατήστε το στο σπίτι μέχρι να γίνει καλά

Ακολουθήστε τους κανόνες υγιεινής και προφύλαξης.

Πλύσιμο των χεριών για αρκετό χρόνο με σαπούνι και ζεστό νερό, φτέρνισμα και βήξιμο στον αγκώνα και όχι στην παλάμη, μάσκα αν χρειαστεί και αποφυγή συγχρωτισμού του άρρωστου παιδιού με άλλα υγιή παιδιά ή μεγάλους, ιδίως αν στο σπίτι υπάρχει μωρό κάτω του έτους

Ενημερώστε τον παιδίατρό σας και ζητήστε να το εξετάσει αν δεν φαίνεται καλά, έχει υψηλό πυρετό ή έντονο βήχα, και μην περιμένετε 3 ημέρες με πυρετό για να το εξετάσει

Αν σας φαίνεται ιδιαίτερα άρρωστο (νωθρό, καταβεβλημένο) έστω και χωρίς πολύ υψηλό πυρετό, οπωσδήποτε ζητήστε άμεσα να το εξετάσει ή να το επανεξετάσει ο παιδίατρός του. Ακολουθήστε τις οδηγίες και τις συμβουλές του

Χορηγήστε με προσοχή τα φάρμακα και στις δόσεις που σας έχει συστήσει

Μην αγοράζετε και χορηγείτε αντιβιοτικά χωρίς να έχει εξεταστεί από τον Παιδίατρό του

Μην διακόπτετε την θεραπεία από μόνοι σας

Ενημερώστε τον παιδίατρό σας τακτικά ή και σε οποιαδήποτε περίπτωση ανησυχήσετε ότι κάτι δεν πάει καλά

Στείλτε το πάλι στον παιδικό σταθμό όταν θα νιώθει εντελώς καλά ή θα μείνει τουλάχιστον ένα 24ωρο απύρετο στο σπίτι

H1N1-Virus-Pandemic-is-Back-537x402

Όταν ένα παιδί αρρωστήσει στον παιδικό σταθμό

Οι παιδικοί σταθμοί δεν πρέπει να δέχονται άρρωστα παιδιά

Ενημερώστε τον παιδικό σταθμό να σας ειδοποιήσει άμεσα για να το παραλάβετε

Πείτε τους να το απομονώσουν από τα άλλα παιδιά και να το βάλουν να ξαπλώσει μέχρι να το πάρετε

Δώστε οδηγία να επικοινωνήσουν με τον Παιδίατρό σας αν το παιδί φαίνεται σοβαρά άρρωστο, αφού πρώτα σας ενημερώσουν και συνεννοηθούν μαζί σας πριν κάνουν κάτι

Πείτε τους να χορηγούν αντιπυρετικά αν το παιδί έχει πυρετό ή και να του βάλουν ψυχρά επιθέματα

Στείλτε ξανά στον σταθμό το άρρωστο παιδί μετά από ένα 24ωρο παραμονής του στο σπίτι χωρίς συμπτώματα

Για τους περισσότερους από εσάς είναι πολύ δύσκολο να φύγετε από την δουλειά σας και να πάρετε το παιδί σας αν αρρωστήσει, καθώς επίσης και να το κρατήσετε στο σπίτι για όσο διάστημα είναι άρρωστο. Ζητούμε όμως να καταλάβετε ότι η διαδικασία αυτή αφορά την ασφάλεια και την υγεία όλων των παιδιών και κυρίως του δικού σας. Σας παρακαλούμε βοηθήστε στην κατεύθυνση αυτή.

7 τα θύματα της γρίπης στην Ελλάδα – Το Ινστιτούτο Παστέρ ενημερώνει για το νέο κύμα γρίπης

5 μυστικά για να μην αρρωσταίνουν συχνά τα παιδιά σας

Πώς να φροντίσω το άρρωστο παιδί στο σπίτι;