Γονείς και ειδικοί ένωσαν τις φωνές τους και είπαν δυνατά «Όχι» στη σεξουαλική παρενόχληση των παιδιών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Μαΐου στο Cafe του Ιανού η ενημερωτική εκδήλωση του Infokids.gr «Παιδί και σεξουαλική παρενόχληση – Ένα παραμύθι, ένα θεατρικό δρώμενο». Ένα θέμα πιο επίκαιρο από ποτέ καθώς πληθαίνουν τα κρούσματα παιδόφιλων που συνταράσσουν την ελληνική κοινωνία και τραυματίζουν τις ψυχές των παιδιών θυμάτων. Πόσο εύκολο είναι όμως να μιλήσουμε στα παιδιά για τη σεξουαλική παρενόχληση; Και πώς θα το κάνουμε; Με τι λόγια και με ποια αφορμή;

Την απάντηση στα ερωτήματα αυτά που απασχολούν τους περισσότερους γονείς έδωσαν η ψυχολόγος Άννα Μαρία Κυριακοπούλου και ο Δρ Θάνος Ασκητής, η δημοσιογράφος και συγγραφέας παιδικών παραμυθιών Ελένη Δασκαλάκη , ενώ ο Αντώνης Μπέρτος (ιδρυτής της Αέρινης Πόλης) μαζί με τη Μιράντα Βατικιώτη δραματοποίησαν το παραμύθι . Τη συζήτηση προλόγισε και συντόνισε η δημοσιογράφος Χρυσαυγή Ατσιδάκου που ανεφέρθηκε στη δυσκολία να μιλήσει ο γονιός για ένα θέμα που τρυπάει την καρδιά, παραλύει το μυαλό και που μας θυμίζει ότι ο άνθρωπος εκτός από πολλά καλά είναι και το αγριότερο κτήνος. Εστίασε στο πόσο σημαντικό είναι οι γονείς να πάψουν να θεωρούν τέτοιου είδους θέματα ταμπού και να προσπαθούν όσο το δυνατόν να ενημερώνονται και να μην εφησυχάζονται όταν πρόκειται για τα παιδιά τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάγνωση του παραμυθιού «Ρίνα Αστερίνα» από την Ελένη Δασκάλακη,  που δίνει την αφορμή και τα “λόγια” στους γονείς και τα παιδιά να συζητήσουν αυτό το δύσκολο αλλά σημαντικό θέμα . Mια ιστορία που θίγει το ζήτημα του απαγορευμένου αγγίγματος σε ένα παιδί μέσα από ένα περιστατικό με πρωταγωνιστές ήρωες του βυθού. Μια ιστορία που βοηθά το παιδί να καταλάβει πότε τα αγγίγματα των μεγάλων δεν είναι τόσο αθώα και αστεία όσο δείχνουν. Η αφήγηση δραματοποιήθηκε με την συγκλονιστική ερμηνεία του Αντώνη Μπέρτου και της Μιράντας Βατικιώτη. Οι εκφράσεις και χειρονομίες ανέδειξαν τα μηνύματα της ιστορίας ενώ το θεατρικό εύρημα με την μαύρη κορδέλα που υποδήλωνε το απαγορευμένο άγγιγμα ήταν καθηλωτικό.

13245237_10201699010193298_6017847312663990126_n

Τον λόγο πήρε η ψυχολόγος Άννα Μαρία Κυριακοπούλου  όπου με αφορμή το παραμύθι της «Ρίνας Αστερίνας» έδωσε την ψυχολογική ερμηνεία της σεξουαλικής παρενόχλησης του παιδιού. Τα παιδιά δεν μπορούν εξ ορισμού να προστατέψουν τον εαυτό τους μόνα τους λόγω της άγνοιάς τους. Για αυτό, επεσήμαινε, ότι οι γονείς πρέπει να προετοιμάζουν τα παιδιά για τέτοιου είδους πιθανές συμπεριφορές ώστε να ξέρουν πώς να τις αντιμετωπίσουν. Εστίασε στην ανάγκη ανοιχτής επικοινωνίας γονέων και παιδιού, στη σημασία να διδαχθούν τα παιδιά τον κανόνα του εσώρουχου,  στην επαγρύπνιση για τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε οικογενειακώς, στις τυχόν αντιρρήσεις των παιδιών για κάποιο πρόσωπο του περιβάλλοντός μας και φυσικά στην τυχόν αλλαγή συναισθηματικής καταστάσης ή πισωγύρισμα συμπεριφοράς του παιδιού.

Θάνος Ασκητής

Ο Δρ. Θάνος Ασκητής μίλησε για την αξία της σεξουαλικής εκπαίδευσης των παιδιών. Δυστυχώς στη χώρα μας, μια τέτοιου είδους εκπαίδευση θεωρείται ταμπού και οι γονείς κάθε άλλο παρά υποστηρικτές της είναι. Αναφέρθηκε στις προσπάθειές του να ενταχθεί το εν λόγω μάθημα στα σχολεία και οι οποίες δεν ευοδώθησαν λόγω της ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας της ελληνικής κοινωνίας που λειτουργεί δια της αποφυγής. Με την έκκληση «Γονιέ, που είσαι; Δεν ξέρεις; Μάθε!» τόνισε ότι οι γονείς πρωτίστως είναι αυτοί που πρέπει να ενημερωθούν ορθά για την σεξουαλική αγωγή ώστε να καταφέρουν να προστατέψουν ουσιαστικά τα παιδιά τους από τους επίδοξους θύτες. Σκιαγράφησε το προφίλ των παιδόφιλων και αναφέρθηκε στις ποικίλες εκφάνσεις τους μέσα από περιστατικά που κλήθηκε να αναλάβει ο ίδιος. Αναφορικά με το ζήτημα της παραδειγματικής καταδίκης των δραστών σημείωσε ότι η τιμωρία δεν έρχεται μέσα από την ποινή αλλά από τη γνώση και υποστήριξε τη πρόταση του χημικού ευνουχισμού. Υπερθεμάτισε για το πόσο ο γονιός οφείλει να δίνει χώρο και χρόνο στο παιδί του και να ακούει πάντα όσα έχει να του πει. Τόνισε ότι τα κρούσματα παιδόφιλων μπορεί να φαίνονται αυξητικά στις μέρες μας όμως τέτοια γεγονότα συνέβαιναν παντότε αλλά οι κοινωνίες είχαν κλειστά στόματα και δεν τα παραδέχονταν εν αντιθέσει με το σήμερα που χάρη στο διαδίκτυο όλα δημοσιοποιούνται.

Το κοινό έθεσε τα ερωτήματά του στους ειδικούς και έδειξε ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένο με το ζήτημα. Στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν οι κληρώσεις των δώρων. Δύο τυχερά παιδάκια κέρδισαν το βιβλίο της Ελένης Δασκαλάκης ««Όταν ο Καστανούλης έγινε αστεράκι» και άλλα δυο παιδάκια κέρδισαν το βιβλίο «Οι αμυγδαλιές του Λευτέρη» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός ενώ ο μεγάλος τυχερός κέρδισε το έξυπνο ρολόι για παιδιά Tencent QQ Watch αξίας 105 ευρώ.