- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Γονείς και κάτοικοι εκπέμπουν SOS για κεραία που τοποθετήθηκε σε απόσταση αναπνοής από σχολεία και σπίτια

Ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει σε γονείς η τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση αναπνοής από σχολεία, σπίτια και χώρους που άπτονται της φροντίδας, της εκπαίδευσης και της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών.

Οι κάτοικοι ξεσπούν: “Παλεύουμε για τη ζωή μας, την υγεία και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας”

Με βασικό τους αίτημα την προάσπιση της υγείας και της ζωής μικρών και μεγάλων οι κάτοικοι του Άνω Γαλατσίου έχουν συσπειρωθεί, διεκδικώντας την απομάκρυνση της κεραίας που τοποθετήθηκε αιφνιδιαστικά και δίχως καμία προειδοποίηση [2] πριν από λίγες μέρες στην οδό Κυπαρισσίας 16.

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής σε δηλώσεις τους στο Infokids.gr  “Αυτή την στιγμή, λειτουργούν στο Γαλάτσι, 35 κεραίες, με τις 8 να βρίσκονται στην περιοχή του συλλόγου και γύρω από το 3ο και 4ο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο. Τελευταία κεραία που τοποθετήθηκε, είναι επί της οδού Κυπαρισσίας 16 και σε απόσταση μικρότερη από 50 μέτρα από τα σχολεία. Κινδυνεύει η ζωή των παιδιών μας [3]“. 

Γονέας που διατηρεί σπίτι πολύ κοντά στο κτίριο που έχει τοποθετηθεί η κεραία ανέφερε ότι  τόνισε ότι οι ενέργειες θα κλιμακωθούν καθώς ουδείς μπορεί να παίζει με την υγεία των παιδιών μας..

Η κεραία σύμφωνα και τα έγγραφα αδειοδότησης της αναφέρει μεν ότι βρίσκεται σε απόσταση 60 μέτρων δημοτικού σχολείου, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο δημοτικά σχολεία ( 3ο και 4ο Δημοτικά Σχολεία Γαλατσίου), καθώς και δύο νηπιαγωγεία με έξι τμήματα συνολικά ( 4ο και 15ο Νηπιαγωγείο Γαλατσίου).

Το εν λόγω σχολικό συγκρότημα στεγάζει περίπου 600 παιδιά! Οι επιστήμονες χρόνια τώρα προειδοποιούν για τον κίνδυνο της έκθεσης του ανθρώπου στο ‘‘νέφος’’ της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας και ιδιαίτερα στις ομάδες πληθυσμού των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων».

Καμία κεραία κοντά στα παιδιά μας

Το ζήτημα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και υπάρχει μεγάλη συσπείρωση για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Όπως τονίζουν οι κάτοικοι ” Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, κοντά σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, οι οποίες επηρεάζουν την υγεία των μαθητών μας. Η Δημόσια υγεία είναι πάνω από το οικονομικό όφελος είτε συμπολιτών είτε επιχειρηματικών ομίλων και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας συντονισμένα.

Ας σημειωθεί πως δεν αναφέρεται πουθενά στα έγγραφα αδειοδότησης της εν λόγω κατασκευής, ότι η απόσταση των 60 μέτρων από τα προαναφερόμενα σχολεία, αφορά το κτίριο και όχι τον προαύλιο χώρο όπου τα μικρά παιδιά περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους όπως το διάλειμμα και το μάθημα της γυμναστικής.” λέει η μητέρα μαθητή του σχολείου που είναι πολύ κοντά στην κεραία.

«Όχι» σε κεραία κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε παιδί ΑμΕΑ

Στην πραγματικότητα η αρκετά ισχυρή κεραία βρίσκεται περίπου στα 40 μέτρα από τον χώρο που τα παιδιά κάνουν πολλές από τις δραστηριότητες τους.

Εκτός από αυτό το μεγάλο σχολικό συγκρότημα, ακριβώς στην μεσοτοιχία του κτιρίου με έτερο κτίριο στα 50 περίπου μέτρα από την διεύθυνση της ισχυρής κεραίας της οδού Κυπαρισσίας 16, στεγάζονται δύο φροντιστήρια, ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά, η Κινητική- Εκπαιδευτική Μονάδα Παιδιού (Κέντρο Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες), καθώς και σε απόσταση μικρότερη των 15 μέτρων μεγαλώνει ένα παιδί 4 ετών επίσης με ειδικές ανάγκες” δηλώνει αγανακτισμένος στο Infokids.gr γονέας κάτοικος της περιοχής. 

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν απαιτείται σύμφωνη γνώμη Δημοτικού Συμβουλίου για την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο οι κάτοικοι θεωρούν πως ένα ψήφισμα ΔΣ κατά αυτής, θα ήταν επωφελές στις νομικές ενέργειές τους, με στόχο την απομάκρυνση της κεραίας από την περιοχή, αλλά κι αντίστοιχων κεραιών σ’ άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Διαβάστε επίσης:

Η UNICEF και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών θέλουν κάθε παιδί στην Ελλάδα να ανοίξει τα φτερά του σε έναν κόσμο χωρίς βία [4]

Απίθανος μπαμπάς έφτιαξε παιδότοπο με… ασανσέρ για το μωρό του και η αντίδρασή του «τα σπάει» (video) [5]

Ένα ελληνικό σχολείο με διεθνή πιστοποίηση για την ασφάλεια που προσφέρει στους/στις μαθητές/-τριές του [6]

Περίεργη τροπή στον βιασμό της 13χρονης από τον πατριό – Για ζήλιες κάνει λόγο η μητέρα της και στηρίζει τον σύντροφό της [7]