- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Γονείς ξυπνήστε: Τι μπορεί να συμβεί στο παιδί σας όταν επικοινωνεί με αγνώστους στο διαδίκτυο

Στην εποχή του Covid-19 και των αλλεπάλληλων lockdown τα παιδιά μας έχουν αυξήσει κατακόρυφα την χρήση του διαδικτύου ήδη από την ηλικία των 5 ετών, λόγω της τηλεκπαίδευσης, και μάλιστα χωρίς την απαραίτητη επίβλεψη από τους γονείς, οι οποίοι την ίδια ώρα εργάζονται.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, το Χαμόγελο του Παιδιού [2] επιδίωξε για ακόμα μία φορά να ανοίξει τα μάτια των γονιών, ώστε να καταλάβουν από τι κινδυνεύουν τα παιδιά τους, όταν κάνουν χρήση του διαδικτύου χωρίς να είναι καλά ενημερωμένα για τους κινδύνους. “Σκοπός μου είναι να σας τρομάξω” είπε ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, μιλώντας στην online εκδήλωση, εξηγώντας έπειτα, ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προλάβουμε τα χειρότερα.

Παίρνοντας τον λόγο η κυρία Ξένια Κούρτογλου, Founder & Managing Partner της Focus Bari, αποκάλυψε όσα ήδη γνωρίζαμε περί τρομακτικής αύξησης της χρήσης των social media μέσα στην καραντίνα, αλλά και αδυναμίας των παιδιών να “ξεκολλήσουν” από αυτά, ενώ τα στοιχεία της εταιρείας δείχνουν πως πιο επιρρεπή στους κινδύνους του διαδικτύου είναι τα κορίτσια.

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Ζέττα Μακρή που επίσης συμμετείχε στην κουβέντα υπογράμμισε τον σπουδαίο ρόλο των γονιών στο να καλλιεργήσουν στα παιδιά την κριτική τους σκέψη, ώστε να μην εμπιστεύονται άγνωστα άτομα και να ενισχύσουν τους δεσμούς τους μαζί τους. Από πλευράς του, όπως, είπε το υπ. Παιδείας συμβάλλει στη σωστή εκπαίδευση των παιδιών, εισάγοντας στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα τα “Εργαστήρια δεξιοτήτων [3]” όπως π.χ. η δημιουργική σκέψη και η πρωτοβουλία, που θα βοηθήσουν σημαντικά τα παιδιά να αναπτύξουν πολύτιμες για το μέλλον και την ασφάλειά τους δεξιότητες.

Αυτό, όμως, που μας σόκαρε περισσότερο, παρακολουθώντας την εκπομπή, ήταν το “πείραμα” που πραγματοποίησε μια εργαζόμενη του Χαμόγελου του Παιδιού, παριστάνοντας μια 16χρονη που μπαίνει για πρώτη φορά σε μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες που χρησιμοποιούν σήμερα τα παιδιά μας, στην οποία μπορείς και να πραγματοποιήσεις βιντεοκλήσεις με τυχαίους χρήστες.

Τα “αρπακτικά” που την προσέγγισαν εκεί θα σας κάνουν να ανατριχιάσετε:

Δείτε εδώ ολόκληρη την εκπομπή από το Χαμόγελο του Παιδιού – στα 20 λεπτά του βίντεο μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλο το πείραμα, με όλους τους επιτήδειους που μίλησαν στην “16χρονη”. [4]

Σύμφωνα με την ομάδα YouSmile που στόχο έχει να βρίσκεται στο πλευρό εφήβων, σε κάθε δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίζουν, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας στο διαδίκτο είναι:

-Τα σεξουαλικά αδικήματα με χρηματικό αντάλλαγμα (π.χ. όπως η περίπτωση της 9χρονης στην Θεσσαλονίκη)

-Πολύ συχνότερα στην Ελλάδα, ο σεξουαλικός εξαναγκασμός (π.χ. για να μη σε ξεμπροστιάσω θα με πληρώσεις)

-Η κλοπή προσωπικών δεδομένων που δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντικά είναι (π.χ. η διεύθυνσή μας ή άλλα προσωπικά στοιχεία)

-Το διαδικτυακό bullying που έχει οδηγήσει παιδιά ακόμα και στην αυτοκτονία.

Τι λέμε στα παιδιά μας:

Η καλή επικοινωνία και η σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να έχουμε με τα παιδιά μας για να τα προστατεύσουμε από τους παραπάνω κινδύνους είναι αυτονόητες. Παράλληλα, όμως, δεν αμελούμε να τα συμβουλεύουμε, ότι σε περίπτωση που τύχει να επικοινωνήσουν με άτομο όπως αυτά που προβλήθηκαν στα παραπάνω βίντεο πρέπει να:

-Σταματήσουν την κουβέντα μαζί του.

-Αν προλάβουν να κρατήσουν αντίγραφο της συνομιλίας.

-Μπλοκάρουν τον χρήστη.

-Ενημερώσουν τόσο τους ίδιους τους γονείς, όσο και τις αρχές αλλά και τη γραμμή 1056 ή το chat 1056 του Χαμόγελου του Παιδιού.

Στον αριθμό 11611 οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες συμβουλές για το πώς να μιλήσουν στα παιδιά τους για τον κίνδυνο του διαδικτύου.